Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Běžně nepřístupný zámek v Liberci se dnes otevřel veřejnosti

Běžně nepřístupný zámek v Liberci se dnes znovu otevřel veřejnosti. Poprvé byl zpřístupněn loni 28. října, kdy prohlídky absolvovaly 2000 lidí. Na všechny se tehdy ani nedostalo. I dnes byl o prohlídky velký zájem. Lidé dostali možnost prohlédnout si unikátní zámeckou kapli, vystoupat na věž a navíc je průvodci zavedli také do reprezentativních salonků a jeden prohlídkový okruh byl zaměřen na zámecký park a navazující zahrady. Prohlídky budou pokračovat i v neděli.

Liberecký zámek patří k nejstarším památkám v krajském městě. Na první pohled vypadá, že je v dobrém stavu. "Nejsem stavební technik, i když zámek vypadá dobře, jsou místa, kde jsou praskliny ve zdech a je tam i vysoká vlhkost. Je to pochopitelné, protože budova, která nežije, která se nevyužívá, zatuchne a vlhkost se tam zvětšuje," řekl náměstek liberecké primátorky pro kulturu Kamil Jan Svoboda (KDU-ČSL). Pokud by se čas od času podařilo budovu lidem otevřít, tak to podle něj zámku pomůže.

Zámek stojí v centru města jen pár set metrů od radnice. V letech 1583 až 1587 ho nechali postavit bratři Kryštof a Melichar z Redernu jako jeden z prvních kamenných domů v Liberci. Dnešní podobu získal zámek po požáru v roce 1615. Další přestavba areálu následovala zhruba o 150 let později za Kristiána Filipa Clam-Gallase. V první polovině 19. století přestal zámek sloužit jako šlechtické sídlo - byl v něm soud, ubytovna, ředitelství Státních lesů a statků později i vysoká škola. Od 70. let patřil Skloexportu, dnes ho vlastní firma Ústí development.

Areál byl v minulosti několikrát přestavován a upravován, aby mohl sloužit moderním potřebám. Z původního se v něm mnoho nedochovalo. Nejcennější je tak dnes kaple, kterou nechala v letech 1604 až 1606 k zámku přistavět Kateřina z Redernu. Nejzajímavější je sedm metrů vysoký bohatě vyřezávaný a zlacený hlavní oltář a panská oratoř, na níž je letopočet 1606. V kapli se dochoval i dřevěný kazetový strop či vyřezávaná kazatelna. Zámecká kaple prošla v 80. letech rukama restaurátorů, kteří odhalili i zbytky původní výzdoby kolem oken a dveří.

Zámek je léta prázdný a nevyužívaný, v poslední době proto sílí hlasy, že by ho mělo město koupit a zpřístupnit veřejnosti. Spojením okolních parků a zahrad by mohl vzniknout centrální park. "Já si to v současné době umím jen těžko představit, rozhodně by tomu musela předcházet jasná myšlenka, co se v tom objektu bude dělat a muselo by být jasné, jak se to bude financovat," řekl Svoboda. Neznamená to totiž podle něj areál jen za nějakých sto milionů koupit, ale financovat jeho rekonstrukci a následný provoz. Těžce zadlužený Liberec navíc hledá využití i pro sousední Liebiegův zámeček, který počátkem roku opustila Oblastní galerie. 

Napsala ČTK

Liberecký zámek se otevře pro veřejnost

Pátek, 2. srpna 2013, 11:27

Liberecký zámek
Liberecký zámek

Štítky zámek, Liberec, Kamil Jan Svoboda, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běžně nepřístupný zámek v Liberci se dnes otevřel veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.