Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bojovala o život umírající ženy, lhostejnost okolí ji zaráží

Takový ohlas mezi vámi ještě žádný článek nevyvolal. O pondělní tragické události na Fügnerce si během včerejšího odpoledne přečetlo přes 10 tisíc z vás, desítky čtenářů na článek reagovaly. Mezi nimi i samotná aktérka celé události, žena z Liberce, která jako jediná neváhala a okamžitě devětapadesátileté ženě pomohla.

„Bohužel jsem přišla už pozdě. Šla jsem zrovna z obchodu, když jsem viděla paní s krví u pusy a zakloněnou hlavou. Bylo mi hned jasné, že ta krev musí ven. Paní už bohužel nejevila známky života,“ popisuje osudný moment Blanka Dufková.

Čtěte také: Poraněná žena bojovala na Fügnerce o život. Nikdo nechtěl pomoci

Jako jediná z kolemjdoucích neváhala a ženu otočila na bok, poté zpět na záda a masírovala jí hrudník. „Projížděli kolem i policisté, ale jen zpomalili a jeli dál. V ten moment jsem už viděla přijíždět sanitku, tím to pro mě končilo. Jen jsem pozdě poprosila policistu, aby paní vzal berličku a batoh,“ dodala.

Kolemjdoucí si podle všeho mysleli, že je žena pod vlivem alkoholu. Proto nejspíš nikdo nechtěl pomoci. "V podobných případech přitom může zachránit život i jednoduchá první pomoc. Pokud si člověk není jistý postupem, dispečink záchranné služby ho po telefonu navádí," řekla mluvčí krajské záchranky Lenka Markovičová.

Volat sanitku nestačí, první pomoc zvládne každý

Reakce kolemjdoucích je minimálně zarážejících. „Nechápala jsem paní, co to s přítelem sledovala a pak si přišla stěžovat, že na to všichni koukali a že nikdo nepomohl. Sanitku sice lidi volali, první pomoc ale mohl dát každý,“ doplnila pohotová zachránkyně.

Veškeré pokusy o záchranářů se později ukázaly jako zbytečné. "Žena zemřela na příjmové ambulanci," uzavřela mluvčí Krajské nemocnice Liberec Barbora Silná.

Kolemjdoucí, která jako jediná ženě poskytla první pomoc, čekají nyní testy. Při resuscitaci asi jen málokdo přemýšlí nad tím, zda není dotyčný nakažen nějakou nemocí. „Asi pozdě jsem si uvědomila, že jsem od krve, v ten moment nad tím asi málokdo přemýšlí. Nikdo mi bohužel nedokázal říci, jestli paní neměla tuberkulózu nebo něco jiného. Na záchrance mi proto poradili, abych si nechala udělat testy,“ uzavřela Blanka Dufková.

Štítky Liberec, první pomoc, Barbora Silná, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukan Wlk

kurva vzdyt umřela před policejní stanicí...lhostejnost spíš POLICIE

Úterý, 31. prosince 2013, 15:22Odpovědět

Bojovala o život umírající ženy, lhostejnost okolí ji zaráží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.