Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Poraněná žena bojovala na Fügnerce o život. Nikdo nechtěl pomoci

V boj o každou minutu se proměnila pondělní cesta do centra Liberce pro devětapadesátiletou ženu. Zarážející je především přístup kolemjdoucích. Bezvládně ležící tělo ženy sledovaly desítky lidí. Pomoci se dočkala až po několika minutách od záchranářů a jediné kolemjdoucí. V nemocnici přesto zemřela.

To, že leží ve Fügnerově ulici zakrvácená žena, nepřišlo kolemjdoucím nejspíš ničím zvláštní. Jak jinak si vysvětlil lhostejný přístup několika desítek lidí. „Ženě nikdo nechtěl poskytnout první pomoc ani podat záchranářům platné informace,“ popsala mluvčí krajské záchranky Lenka Markovičová. Devětapadesátiletá žena přitom bojovala o život, když měla ucpané dýchací cesty. Po několika minutách ji podle dostupných infromací měla pomoci pouze jediná kolemjdoucí žena, v ten moment již přijížděli záchranáři.

Čtěte také: Bojovala o život umírající ženy, lhostejnost okolí ji zaráží

Kolemjdoucí si podle všeho mysleli, že je pod vlivem alkoholu. Žena byla přitom v takovém stavu, že se nemohla hýbat, natož si přivolat záchrannou službu. Neposkytnutí první pomoci je přitom trestným činem, za který hrozí až dvouleté odnětí svobody.

"V podobných případech přitom může zachránit život i jednoduchá první pomoc. Pokud si člověk není jistý postupem, dispečink záchranné služby ho po telefonu navádí," doplnila mluvčí. 

V tomto případě mohlo stačit upozornit strážníky z nově vzniklé služebny přímo na terminále městské hromadné dopravy. I oni ovládají první pomoc. „Bohužel naši strážníci se o případu dozvěděli až později a prováděli asistenci záchranné službě,“ dodala mluvčí městské policie Daniela Bušková.

Ani resuscitace záchranářů a asistence strážníků ženě život nezachránila. Po transportu do nemocnice pacientka zemřela. "Žena zemřela na příjmové ambulanci," uzavřela mluvčí Krajské nemocnice Liberec Barbora Silná.

Případem se i nadále zabývá policie.

Štítky první pomoc, Liberec, zdravotnická záchranná služba, Barbora Silná, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Poraněná žena bojovala na Fügnerce o život. Nikdo nechtěl pomoci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.