Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Botanické zahradě v Liberci se nedaří rozmnožit žraloky perské

Neúspěchem skončila letošní snaha Botanické zahradě v Liberci rozmnožit žraloky perské, kteří v průměru dorůstají 60 centimetrů. Všechna nakladená vejce byla jalová. Žraloci Chiloscyllium arabicum jsou zvláštním drobným druhem žijícím při dně v korálových mořích. Zahrada je chová v akváriu 12 let, vylíhly se tam zatím jen jednou.

"Hrají v tom roli náhody, třeba nabídka potravy v tom může mít vliv. Když je například krmíte rybami, které se zrovna třely, je v tom mase nějaký hormon a ten je nabudí," uvedl ředitel zahrady Miloslav Studnička. Nevzdává se proto naděje, že by se mláďata mohla vylíhnout ještě letos. "Stalo se nám, že se pářili i v létě," poznamenal.

Botanická zahrada v Liberci má nejstarší veřejné akvárium v zemi, vzniklo před téměř 60 lety a patří mezi nejoblíbenější atrakce zahrady. K zářícím akváriím se vstupuje průhledným tunelem, který je z velmi silného plexiskla, vzdorujícího okolním deseti tunám vody. V akváriích jsou ryby, které se obvykle nechovají v domácích podmínkách. Jsou tam zástupci jak mořské, tak sladkovodní fauny.

Populaci malých žraloků by ale zahrada potřebovala omladit, protože nyní obdivovaní dospělí jedinci jsou přes osm let staří. V zajetí žijí maximálně o rok až dva déle. Inkubační doba po snůšce je zhruba čtvrt roku. Každé vejce je uzavřeno v ochranném pružném kožovitém pouzdru se štěrbinami po stranách. Pomocí jakýchsi řasovitých chuchvalců jsou vejce při kladení uchycována na skály. "My je však musíme chovat zvlášť, ve speciálním průtočném systému, kam jde voda ze složitého filtračního zařízení a potom přetéká a navrací se do žraločí nádrže," řekl Studnička. Takové podmínky jsou pro vylíhnutí v zajetí ideální.

Žralůčci mají vzhled i dravost ostatních druhů žraloků. Na rozdíl od velkých ale mohou dýchat i tehdy, když neplují. Stačí jim proto i omezený prostor akvária, je-li v zázemí dobře technicky vybaveno.

Napsala ČTK

Štítky botanická zahrada, žraloci, akvárium, Liberec, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Botanické zahradě v Liberci se nedaří rozmnožit žraloky perské  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.