Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Chřipka je na ústupu, nemocných třetím týdnem ubývá

Pacientů s chřipkou a respiračními nemocemi v Libereckém kraji už třetí týden ubývá. Na 100.000 obyvatel připadá 1421 nemocných, což je o 2,6 procenta méně než před týdnem. Nejvyšší je nemocnost na Semilsku, kde dokonce od minulého týdne o desetinu vzrostla.

Na 100.000 obyvatel tam připadá 1600 nemocných, řekla dnes mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Čtyři lidé už v kraji v souvislosti s chřipkou zemřeli, jde většinou o starší pacienty se závažným chronickým onemocněním.

I v celostátním měřítku nemocnost klesá, dokonce ještě výrazněji. Na 100.000 obyvatel připadá 1638 nemocných, o 12 procent méně než před týdnem. Na nemocnosti v Libereckém kraji se podle Balašové stále významně podílí chřipka. "V kraji bylo zatím potvrzeno 152 případů chřipky, z toho 148 typu A. V 17 případech byl průběh onemocnění závažný a vyžadoval intenzivní péči," doplnila Balašová. Kromě chřipky jsou podle hygieniků onemocnění v těžkých případech u i dospělých způsobena RS viry, které vyvolávají zejména záněty průdušek a zápaly plic.

V souvislosti s poklesem nemocnosti ruší postupně nemocnice zákazy návštěv. Už před týdnem ho odvolali v Nemocnici Frýdlant, od úterý ho zrušily i Nemocnice s poliklinikou v České Lípě nebo Domov důchodců v Českém Dubu. Ode dneška mohou návštěvy i do Nemocnice v Jablonci nad Nisou a od soboty bude návštěvám otevřena i Masarykova městská nemocnice v Jilemnici. "Epidemiologická situace se zklidnila na únosnou mez, a proto v zájmu pacientů a jejich blízkých budou návštěvy opětovně povoleny," sdělil dnes ředitel nemocnice Jiří Kalenský

Třeba nemocnice v Semilech nebo domov důchodců v Liberci-Františkově ale zůstávají dál pro návštěvníky uzavřeny. Zákaz návštěv stále platí také v Krajské nemocnici Liberec, Panochově nemocnici Turnov a Léčebně dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí, které pod libereckou nemocnici spadají. "Důvodem je přetrvávající nepříznivá epidemiologická situace v Liberci, kdy je v krajské nemocnici stále hospitalizován velký počet pacientů s potvrzenou chřipkou a máme hodně nemocných i mezi personálem," řekla dnes mluvčí nemocnice Barbora Silná.

Nejhorší chřipková sezona za několik posledních let byla v Libereckém kraji před dvěma lety, kdy v souvislosti s akutními respiračními chorobami zemřelo osm lidí. Chřipka byla zjištěna u 188 lidí, závažný průběh měla u 24 z nich. Epidemický práh 1600 až 1700 případů akutních respiračních chorob na 100.000 obyvatel byl před dvěma lety v kraji překročen šest týdnů, od konce ledna do začátku března. Nejvíce nemocných bylo v kraji na konci února - 2223 případů na 100.000 obyvatel.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky chřipka, nemoc, Liberecký kraj, nemocnice, okres Semily, Liberec, Krajská hygienická stanice, Krajská nemocnice Liberec, Barbora Silná, Nemocnice Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipka je na ústupu, nemocných třetím týdnem ubývá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.