Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dalších 500 domácností ušetří za elektřinu a plyn

Dalším domácnostem v Liberci zlevní díky elektronické aukci plyn a elektřina. Liberecká radnice ji pro obyvatele města uspořádala podruhé, zájem byl ale menší než loni. Do aukce se přihlásilo 550 domácností, loni jich byl čtyřnásobek. V aukci plynu se soutěžilo o dodávky v hodnotě 7,709 milionu korun pro 147 odběrných míst.

Cenu se podařilo snížit o více než 26 procent, řekl Radek Drmota, jednatel firmy A-Tender, která aukci pro město zajišťuje. U elektřiny se cena snížila v průměru o 24 procent. Ze 3,928 milionu korun tak zhruba 400 odběratelů ušetří dohromady bezmála 947.000 korun. V obou případech vyhrála Europe Easy Energy.

"Po skončení aukce jsme přepočítávali úspory jednotlivých pozorovatelů aukce, byli tady odběratelé, kteří ušetřili 11.500 korun za dva roky, ale taky více než 17.000 korun v plynu. Myslím si, že to jsou poměrně zajímavé úspory," poznamenal Drmota. Ti, kdo se do aukce nepřihlásili, a mají ještě zájem, nemusí čekat až do příštího roku. "My ty aukce děláme dvě až tři týdně, lidé mají celoročně možnost se přihlásit přes náš web www.setrime-lidem.cz. Elektronická registrace zabere dvě minuty a naše zákaznické centrum se pak zákazníkovi ozve," dodal Drmota.

Loni se do hromadného nákupu plynu a elektřiny zapojilo v Liberci 2000 domácností a v průměru ušetřily bezmála 30 procent nákladů. "Výsledná cena plynu je letos o trochu vyšší než loni, to se ale soutěžilo v době před oslabením koruny a svůj vliv na cenu plynu má i současná situace na Ukrajině," uvedl jednatel zprostředkovatelské firmy. Dodal, že přesto je cena za plyn srovnatelná s tím, co běžně platí firmy s ročním odběrem za půl milionu až milion korun.

"Elektronická aukce je bezpečný a efektivní způsob, jakým je možné získat nového, výrazně levnějšího dodavatele energií. Všichni poskytovatelé elektřiny a zemního plynu, kteří se o dodávku ucházejí, totiž musejí dopředu podepsat řadu podmínek a garantovat férovost k budoucím odběratelům, například neměnnou cenu po dobu dvou let," řekl ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům). Město Liberec tyto komodity nakupuje elektronicky už třetím rokem a podle Šolce díky tomu ušetřilo miliony korun.

Napsala ČTK

Štítky dražba, elektřina, Liberec, Jiří Šolc, Europe Easy Energy a.s., Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dalších 500 domácností ušetří za elektřinu a plyn  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.