Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Den válečných veteránů připomene konec první světové války

Hned několika akty uctí v Liberci představitelé veřejnosti konec První světové války a s ním i spojený Den válečných veteránů. Vzpomínkové akce proběhnou v Ostašově, v kasárnách a na ruprechtickém vojenském hřbitově.

 

A začíná se brzy. Už v 7.30 uctěním památky pohřbených vojáků na vojenském hřbitově zajateckého tábora v Ostašově. Zúčastní se několik hostů -  hejtman Půta, zástupce ruského velvyslanectví Anatolij Tomnikov, a také  zástupci Československé obce legionářské.

Den veteránů poté pokračuje v 11 hodin nástupem v kasárnách 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci a ve 12 hodin pietním aktem na vojenském hřbitově v Ruprechticích. „Den bude v 12.30 hodin zakončen setkáním představitelů armády, hejtmana LK, prvního tajemníka ruského velvyslanectví, zástupců ČsOL a dalších hostů s válečnými veterány v Posádkovém klubu kasáren,“ uzavřel mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.

11. listopad

Významný den, kdy se slaví Den válečných veteránů. Na světě je udáván a oslavován jako konec světové války, kdy od 11 hodin zavládlo na všech frontách příměří (11. 11. v 11 hodin), podepsané téhož dne v 5.05 hodin ráno německou generalitou ve štábním vagóně vrchního velitele dohodových vojsk francouzského maršála Foche v Compiègne.

Den válečných veteránů

Den válečných veteránů, je den věnovaný památce válečných veteránů. Slaví se celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek. Od listopadu 2001 je tento významný den připomínán i v České republice, kde je v současné době evidováno cca 15 tisíc válečných veteránů.

Autoři

Štítky legionáři, Liberec, 11, listopad, Den vzpomínek, první světová válka, hřbitov, válečný veterán, Ostašov, Martin Půta, Jiří Langer, Ruprechtice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den válečných veteránů připomene konec první světové války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.