Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Den válečných veteránů si v Liberci připomněli také chemici

S cíli sklonit se před oběťmi válek bez rozdílu národností a připomenout si československé vlastence, kteří ve dvou válečných údobích, rámovaných roky 1914 - 1918 a 1939 - 1945, nezištně nasazovali životy za svobodu své vlasti a za obnovení státní suverenity, se v Liberci sešli současní vojáci, váleční veteráni a také občané, které vzpomínka na padlé bojovníky za vlast nenechala chladným.

Série slavnostních a pietních aktů odstartovala v obřadní síni radnice, kam primátorka Martina Rosenbergová pozvala zástupce 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Liberec a také vzácné zahraniční hosty - vojenského přidělence pro obranu při velvyslanectví Spojených států amerických plk. Phillipa D. Janzena a zástupce Generálního štábu ozbrojených sil Slovenské republiky spolu s šesticí slovenských chemiků, kteří si za českými kolegy přijeli připomenout jubilejních 10 let od společného nasazení při kuvajtské Operaci Trvalá svoboda. „Jsem za přijetí na radnici velmi rád. Je to signál, že vztahy vojenské posádky a města Liberce jsou nadstandardní,“ komentoval návštěvu radnice plk. Radek Černý, velitel 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Liberec.

Oslavy Dne válečných veteránů pak pokračovaly slavnostním nástupem brigády v dolních kasárnách, kde primátorka Martina Rosenbergová ve svém projevu připomněla smysl tohoto vzpomínkového dne. „Den válečných veteránů je skvělou příležitostí, kdy si znovu můžeme připomenout pravý význam slov jako odvaha, vlastenectví, statečnost. To je to pravé poselství válečných veteránů nám všem, kteří jsme měli to štěstí, že můžeme žít v míru. Tomuto poselství bychom měli naslouchat a předávat jej mladším generacím,“ konstatovala primátorka.

Uctěním pohřbených vojáků na vojenském hřbitově zajateckého tábora v letech 1914 až 1918 začal také ráno  v Liberci - Ostašově. Položení květin se zúčastnili hejtman Libereckého kraje Martin Půta, ředitel Krajského vojenského velitelství Josef Kulovaný, velitel 31. brchbo Radek Černý, ředitel Krajského ředitelství policie Vladislav Husák, zástupci ČsOL Josef Bujňák a František Gábor, ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek.

Hejtman na hodinové besedě diskutoval s veterány, kteří mají zkušenosti z Balkánu, Afghánistánu či Iráku. „Ocenil jsem jejich nasazení, vervu a srdce, se kterým jdou plnit úkoly do nebezpečných oblastí. Za to by jim patřilo daleko větší ocenění veřejnosti, než naši vojáci zatím od politiků i lidí sklízejí,“ řekl mimo jiné hejtman.

Den válečných veteránů byl také příležitostí pro udělení mnohých vojenských ocenění, od medailí za službu v ozbrojených silách České republiky přes záslužné medaile za nasazení při povodních až po pamětní odznaky 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Liberec. Jeden z odznaků získal pplk. v. v. Ladislav Svatík, který před 10 lety velel slovenské části 1. česko-slovenského praporu radiační, chemické a biologické ochrany v Kuvajtu. Do síně slávy libereckých chemiků pak vstoupil plk. Jiří Vaníček, někdejší velitel chemického vojska, který značně přispěl k jeho mezinárodnímu respektu.

Den válečných veteránů, jehož symbolem se stal květ vlčího máku, připadá na 11. listopad s ohledem na příměří mezi Spojenci a Německem, které v tento den roku 1918 u severofrancouzského města Compiégne ukončilo boje 1. světové války. Na počest padlých si tento den každoročně připomínají lidé po celém světě, většinou právě jako Den veteránů nebo Den příměří (např. ve Velké Británii). V České republice má tento významný den místo v kalendáři od roku 2001.

Napsal Jan Vrabec, Jiří Langer

Štítky Liberec, Den vzpomínek, válečný veterán, brigáda, radnice, Martina Rosenbergová, Generální štáb Ozbrojených sil Slovenské republiky, USA, Česko, Operace Trvalá svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den válečných veteránů si v Liberci připomněli také chemici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.