Do sklepení budovy radnice v Liberci se po více než deseti letech vrátí restaurace. Už na podzim tam chce první vlastní restauraci otevřít Pivovar Svijany. Firma vyhrála výběrové řízení na desetiletý pronájem, za který měsíčně zaplatí 33.000 korun a k tomu náklady na služby. Novináře o tom dnes informoval primátorčin náměstek Jiří Šolc.
Restaurace byla v radničním sklípku otevřena už v roce 1893, ještě před zprovozněním úřednických prostor nové neorenesanční radnice. Sklípek fungoval od té doby bez přerušení 110 let. Restaurace v suterénu radnice byla s 300 místy největší ve městě a byla velmi oblíbená, fungovala až do roku 2003, kdy ji poslední nájemce - Krušovický pivovar - kvůli vysokým nákladům zavřel, i když měl tehdy smlouvu až do roku 2015. "Veškerou technologii a vybavení tehdy odvezli, a tak je nutné vše udělat znovu," poznamenal Šolc.
Svijanský pivovar chce ve sklepení vybudovat moderní restauraci s českou kuchyní, která k českému pivu patří. Nejprve však musí podnik do úprav a vybavení prostoru investovat zhruba 11,5 milionu korun."Je to příležitost zrenovovat jedinečný prostor v centru Liberce a pro pivovar je to možnost mít v centru krajského města svou vlajkovou loď. Pokud bude tento projekt úspěšný, tak bychom minimálně v krajských městech nebo ve větších aglomeracích v České republice chtěli tento projekt zopakovat," řekl předseda představenstva pivovaru Tomáš Kučera. Firma chce, aby byla radniční restaurace první, kde se bude svijanské pivo čepovat z tanků.
Podzemí historické radnice, kde je mimo jiné i základní kámen budovy z roku 1888, bylo v minulých letech kompletně rekonstruováno za miliony korun. V roce 2007 se do části zrekonstruovaného sklípku přestěhovala Malá výstavní síň a působila tam pod novým názvem Galerie U Rytíře. Druhá část sklípku sloužila jako reprezentativní prostory města pro převážně kulturní akce. Městskou pokladnu stál ročně jejich provoz kolem 400.000 korun. Restaurace a salonky jsou opravené a mají vyhřívané podlahy, investovat je však třeba do vybavení provozu. "Rekonstrukci potřebuje nejen kuchyně, ale i výtah, vzduchotechnika nebo chlazení, ty jsou zničené," vyjmenoval Šolc.
Svijanský pivovar slaví letos 450 let. Vlastní ho skupina LIF, které patří také sesterský Pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor. Vloni dodal pivovar na trh 609.000 hektolitrů piva a patří do desítky největších pivovarů v zemi. V libereckém radničním sklípku chce pivovar nabídnout kompletní sortiment svého piva a také speciály z partnerských pivovarů. Restaurace pro 250 hostů by měla být nekuřácká. "Pokud se podaří udělat dobré odsávání, mohl by být kuřácký jeden ze salonků," dodal ředitel pivovaru Roman Havlík.
Napsala ČTK
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.