Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dokončení operačního centra pro záchranku se protahuje

Dokončení nového operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje se protahuje. Kvůli nezájmu musí kraj zopakovat veřejnou soutěž na dodavatele a servis technologie. Soutěž vypsal už v únoru, nikdo se však nepřihlásil, tak ji teď vyhlašuje znovu.

Maximální cena zakázky se zvýšila z původních 35,875 milionu korun bez DPH na 38,683 milionu. Nové operační středisko se buduje v areálu Krajské nemocnice Liberec v bývalé budově restaurace Neli. Současné centrum totiž nevyhovuje technologicky ani prostorově.

"V soutěži se ještě ladily parametry tak, aby se tam mohlo přihlásit co nejvíce firem," řekla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj). Projekt je financován z evropských fondů. "V téhle chvíli je budova Neli připravena tak, aby se tam mohlo operační středisko nastěhovat, řešíme se záchrankou ještě to, že by využila i ostatní prostory, které v budově jsou," dodala Kocumová. Poté, co se udělala rekonstrukce střechy Neli, se podle ní ukázalo, že budova není v tak špatném stavu, a že by mohla vyřešit i některé kapacitní problémy záchranky. Přesunout by se do ní mohli záchranáři z budovy v Klostermannově ulici, která není v dobrém stavu.

Nové operační středisko má zlepšit pracovní podmínky a zázemí pro záchranáře, především se ale zlepší operační systém, se kterým pracují. Ten současný není kompatibilní s ostatními operačními systémy, v případě kolapsu nemohou službu převzít dispečeři v Ústí nad Labem nebo Praze. Jako velká slabina se to ukázalo předloni v červenci, kdy zasáhl středisko kulový blesk a vyřadil elektroniku. Sanitky musely dispečerky navádět mobilem.

Lépe budou záchranáři komunikovat i s ostatními složkami integrovaného záchranného systému. Nová operační centra totiž letos dokončili i hasiči a policie. I operační středisko záchranky mělo podle původních plánů už letos pracovat, podle posledních informací ale nezahájí provoz dřív než v příštím roce. Pro záchranku není operační centrum jedinou velkou investicí. Mimo jiné chystá nákup 20 nových sanitek za zhruba 80 milionů korun. Obměnit by se tak měly tři čtvrtiny sanitek záchranky v kraji. I tento projekt je spolufinancován z evropských fondů. "Požadavky splňují minimálně čtyři výrobci," uzavřela Kocumová.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Zuzana Kocumová, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Bývala tam nejlepší liberecká restaurace. Škoda jí..

Pátek, 21. listopadu 2014, 16:38Odpovědět

Dokončení operačního centra pro záchranku se protahuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.