Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dominanty Libereckého kraje pod jednou střechou

Ještěd, lanovka i svijanský pivovar na čtyřiadvaceti metrech čtverečných. Myslíte, že je to nemožné? Jste na omylu. Království železnic v Praze se od května může pochlubit zmenšeninou Libereckého kraje se všemi dominantami. Ve stálé expozici největšího modelového kolejiště ve střední Evropě, situované ve dvou podzemních podlažích administrativního centra Anděl na pražském Smíchově, se budovaná železniční mapa České republiky rozrostla o další kraj.

Na stavbu zjednodušeného zpracování Libereckého kraje se použilo 65 metrů koleji, 850 stromů, 250 figurek, 232 nádražních a pouličních lamp a 87 stavebnic budov.

„Jakkoliv je tato část kolejiště jednou z nejmenších, zabírá totiž „pouhých“ 24 m2, což je v měřítku expozice relativně málo, je provedena se stejnou pečlivostí jako předešlých 5 krajů, které jsou již v provozu,“ doplnil mluvčí Království železnic Rudolf Pospíšil.

Zmenšený Liberecký kraj se oproti dalším krajům může pochlubit funkčním modelem lanovky. Především tatínkové ocení velký model pivovaru ve Svijanech. Ovšem pivovar zcela jistě není představitelem typického průmyslu kraje.

Dalším zajímavým prvkem jsou pískovce v Českém ráji, naznačena je i přehrada Harcov. Autoři návrhu nezapomněli ani na již zrušenou frýdlantskou úzkokolejnou dráhu, na níž mohou zájemci v reálném světě vzpomenout při návštěvě v budově frýdlantského depa.

Štítky Liberecký kraj, Ještěd, pivovar, Království železnic, Česko, Praha, střední Evropa, Smíchov, Svijany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dominanty Libereckého kraje pod jednou střechou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.