Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Focení v Peru mě málem stálo život

Procestoval desítky zemí, najezdil tisíce kilometrů a navždy zachytil nepočítaně míst a momentů. Liberecký fotograf a cestovatel Ondřej Kolman teď přiblíží své zážitky lidem. Prostřednictvím výstavy.

Fotografie z  exotických zemí, vystaví od pátku 7. června v libereckém Klubu příhodného okamžiku Kairos. Snímky tam budou vystavené do konce prázdnin.

Semejantes. Trochu tajemný název pro výstavu. Co to znamená?
Semejantes znamená ve španělštině slovo "bližní". Tento jazyk i kultura jsou pro mě srdeční záležitost, v Latinské Americe jsem s focením vlastně začínal a navíc to sémanticky vyjadřuje to, co chci ve fotografii zachytit. 

Hodně cestuješ a fotíš. Která fotografie pro Tebe byla nejtěžší, ať už pocitově nebo třeba náročností na místě provedení.
To je opravdu těžké říct. Většina fotografií pochází ze složitějších míst. Focení v ghettech Latinské Ameriky, Afriky, Balkánu či v uprchlických táborech nedává této otázce jednoznačnou odpověď. Fotografie z peruánského slumu, která mě málem stála život i zdraví, na výstavě není.

Nafotil si už desítky, stovky snímků. Co je Tvým nejoblíbenějším tématem. Jsou to spíše lidé nebo snad zvířata či příroda nebo úplně něco jiného?
Jednoznačně lidé - ideálně ve velmi odlišných kulturních či sociálních podmínkách. 

Kdy a kde si prožil jako fotograf největší dobrodružství?
Také těžko říct, asi nejtvrdší zkušenost byla Afrika, která je opravdu velmi divoká a svá. Nejnebezpečnější byla jednoznačně Venezuela.

Je to poprvé, co vystavuješ fotografie?
Není, minulá výstava proběhla v jabloneckém divadle. 

Plánuješ už teď nějaké nové téma pro výstavu, nějakou novou cestu?
Své cesty plánuji trestuhodně minimálně, takže konkrétní představu zatím nemám.

Kdo je Ondřej Kolman

Narodil se v Liberci. Po studiích sbíral zkušenosti různě po světě. Pracoval jako barman v Londýně, myl mrakodrapy v Chicagu, pracoval na stavbách, učil angličtinu ve Španělsku, stopem procestoval mnoho zemí. Na svých cestách a ve svých fotografiích se zaměřuje na lidi žijící v jiném životním kontextu, ať se jedná o odlišné prostředí dané etnikem nebo leckdy drastickými socioekonomickými podmínkami. Své reportáže publikuje v časopisech a novinách. Kromě většiny evropských států procestoval USA, Turecko, Rumunsko, Bulharsko, Venezuelu, Maroko, Peru, Indonésii, Malajsii, Borneo, Vietnam, Keňu, Bali a další.

Napsala Růža Rumělková

Štítky výstava, Peru, Latinská Amerika, Afrika, Venezuela, Balkán, USA, Turecko, Španělsko, fotograf, Vietnam, Bulharsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Focení v Peru mě málem stálo život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.