Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Galerie se v uzavřené expozici zkouší zbavit orosení

Oblastní galerie v Liberci odložila otevření části expozice, kterou na konci loňského listopadu poškodila voda při poruše klimatizace. Prostory jsou sice opravené, galerie tam ale zkouší, zda je možné zbavit se orosení oken, řekl ředitel galerie Jan Randáček.

"Týká se to skoro všech oken v budově," uvedl ředitel. Galerie od loňska sídlí v promenádní Masarykově ulici v bývalých lázních, přestavba si vyžádala 360 milionů korun. S rekonstrukcí může podle Randáčka problém s orosením souviset. "Nevíme, čím to je. Jednou z možností je, že stavba vysychá, což podle stavařů může trvat dva až tři roky. Může to být ale také tím, že potřebujeme zvýšenou vlhkost. Běžná je v místnostech 30 procent, my požadujeme 50 procent. Je to vhodnější pro uchovávání uměleckých děl," uvedl ředitel. Zvýšená vlhkost tak sice exponátům nevadí, mohla by ale zkrátit životnost oken. "Jak voda po oknech stéká, tak zatéká na dřevěné rámy," řekl Randáček. "Navíc to ani nevypadá hezky," dodal.

Podle ředitele zkoušela odborná firma nejprve vysušit okno na chodbě, která není zateplená. "Fungovalo to a už se nerosí. Teď to zkoušíme i v expozici, která je uzavřená," dodal.

Havárie klimatizace loni na konci listopadu způsobila škodu na budově 1,6 milionu korun, díla poničena nebyla. Voda vyplavila v prvním patře stálou expozici českého výtvarného umění. Randáček odhaduje, že veřejnosti by expozici mohli znovu zpřístupnit v průběhu příštího týdne, původně její otevření plánovali na polovinu března. "Podlaha i strop jsou opravené, prostory vymalované a máme i nové sokly. Částečně jsme již také expozici nainstalovali," dodal.

Oblastní galerie v Liberci je co do velikosti sbírek pátou největší v zemi. Má na 2000 obrazů, přes 16.000 grafik a kreseb a zhruba 3000 plastik a dalších předmětů. Padesát let sídlila v Liebiegově paláci, přestěhováním do zrekonstruovaných městských lázní získala dvakrát větší výstavní prostor, depozitář a také lepší zázemí pro zaměstnance a veřejnost. Loni ji navštívil rekordní počet 41.900 lidí, běžná návštěvnost bývala třikrát nižší.

Napsala ČTK

Štítky galerie, okno, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie se v uzavřené expozici zkouší zbavit orosení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.