Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hacker napadl počítače firmy, za odvirování chtěl peníze

Není to tak dlouho, co jsme vás varovali před hromadně rozesílanými e-maily tvářícími se jako oficiální zpráva České pošty. Právě tyto zprávy obsahují přílohu, která skrývá vir. S ním se koncem minulého měsíce setkala také jedna větší českolipská firma, které vir nejspíš pocházející z Ruska napadl většinu počítačů.

V předmětu e-mailu bylo uvedeno: "Informace o Vaší zásilce" a byl doručen do hromadné schránky pro všeobecné informace. Samotným doručením by se nic nestalo, počítače ale zavirovalo až následné otevření přílohy.

Tím došlo k zašifrování většiny důležitých souborů v počítači. Následně virus, označovaný jako Cryptolocker vybídnul, formou zobrazení varovné tabulky, k platbě finanční částky ve výši 10 900 korun. Po jejím uhrazení mělo dojít k dešifrování souborů, ke kterým uživatel počítače ztratil instalací viru přístup. Současně s touto informací se zobrazil i časový odpočet, který na platbu vyměřil 96 hodin. Zároveň s touto informací se zobrazilo varování, že pokud nebude částka uhrazena do vyměřené lhůty, dojde k navýšení požadované částky na 22 tisíc korun.

„V tomto případě byla platba požadována ve virtuální měně Bitcoin a finanční částky zobrazované v českých korunách byly výsledkem přepočtu aktuálního kurzu,“ popsala mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Poté, co se škodlivý software rozšířil po celé firemní síti, IT pracovník poškozené firmy vir odstranil. Napadené soubory však zůstaly zašifrované a do současné doby se je žádným způsobem nepodařilo dešifrovat.

Štítky počítač, virus, Česká pošta, Rusko, platba, Bitcoin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hacker napadl počítače firmy, za odvirování chtěl peníze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.