Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Herečka a politický vězeň se snažili přiblížit totalitu

Období nesvobody mapuje pro studenty středních škol 
čítanka 
proti 
totalitě 
nazvaná Abychom nezapomněli. V úterý z ní četla některé příběhy padesátce maturantů Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické v Liberci herečka Zdeňka Žádníková Volencová.

Spolu s ní promluvil jeden z postižených pamětníků, vězeň Karel Brázda, dnes člen Konfederace politických vězňů. „V komunistických lágrech a kriminálech jsem strávil jedenáct let za údajnou velezradu,“ prozradil studentům Karel Brázda, když vzpomínal na dobu své perzekuce v 50. a 60. letech 20. století.

Z ilustrované sbírky 30 pozoruhodných životních příběhů lidí postižených totalitou z 16 evropských zemí, obsahující fotografie a faksimile dokumentů, si vybrala herečka Dejvického divadla stať o hladomoru na Ukrajině mezi dvěma světovými válkami.

„Je to možná nejstrašnější příběh, o kterém se nevědělo nebo raději nemluvilo,“ upozornila Zdeňka Žádníková s tím, že určitou roli při výběru hrála i současná situace na Ukrajině.

Liberecká premiéra, neboť české vydání vyšlo teprve v září letošního roku, měla podle organizátora setkání, učitele dějepisu Marka Dlouhého u studentů úspěch.

„Starosta spolku Všehrd Jan Formánek přivezl na gymnázium sadu čítanek pro studenty, které nám věnoval zdarma, takže je využijeme i při další výuce,“ řekl Marek Dlouhý.

Čítanku podle něj vydala Platforma evropské paměti a svědomí, nadace Konrad-Adenauer-Stiftung vydala Platforma evropské paměti a svědomí a Konrad-Adenauer-Stiftung s podporou Evropského institutu odkazu šoa a ve spolupráci se Spolkem českých právníků Všehrd a pod záštitou Ministerstva školství,  mládeže
a
tělovýchovy
ČR. Celý projekt vede vnučka Jaroslava Heyrovského Neela Winkelmann – Heyrovská. Čítanku
doprovází
soubor
krátkých
dokumentárních
filmů
o
obětech
totalit.


Napsal Jiří Langer

Štítky volencová, jeronýmova, herec, Zdeňka Žádníková-Volencová, Liberec, Konfederace politických vězňů České republiky, Hladomor na Ukrajině, Spolek českých právníků Všehrd, Dejvické divadlo, Jaroslav Heyrovský, Jiří Langer, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Herečka a politický vězeň se snažili přiblížit totalitu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.