Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Insolvenční správkyně chystá dražbu lázní v Chrastavě

Insolvenční správkyně připravuje dražbu zkrachovalých termálních lázní v Chrastavě na Liberecku. Licitace by měla začít na ceně 59,9 milionu korun včetně DPH. Akci by měla zajistit společnost Naxos. Záměr musí ještě schválit věřitelé, kteří se sejdou 12. prosince,


Termální lázně společnosti Dům Pohody se v Chrastavě otevřely s velkou slávou 3. prosince 2012. Dokončena byla tehdy teprve první etapa za sto milionů korun s tím, že v další etapě přibude dětský bazén s atrakcemi a sportovní hala, která bude sloužit i kulturním a společenským akcím. Dokončení areálu mělo stát dalších 120 milionů a už loni měl být areál hotov. Záměr se dokončit nepodařilo, zkomplikoval ho spor o ovládnutí společnosti, který vyvrcholil insolvenčním řízením. 

Prodej areálu termálních lázní dlouho blokovala policie kvůli trestnímu stíhání bývalého vlastníka Jana Imlaufa a dalších lidí za podvod při čerpání evropské dotace. Když krajský soud blokovanou část areálu uvolnil, zadala insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová nový znalecký posudek, kvůli stanovení vyvolávací ceny. Původní odhad z konce roku 2013 byl podle ní příliš vysoký. Cenu areálu stanovil na 93,664 milionu korun, nový posudek společnosti EQUITA Consulting ocenil lázně na 61,062 milionu Kč včetně DPH.

Společnost Dům pohody, které areál patří, vlastnila do roku 2009 Imlaufova společnost Imstav Group. Lázně jsou od loňského listopadu v konkurzu. Do insolvence je poslal právě bývalý vlastník a jeho firmy. Věřitelům dluží lázně téměř 229 milionů korun. "Všechny pohledávky jakkoli se týkající obviněného Imlaufa byly z přezkumu vyloučeny a soudem odmítnuty," uvedla ve své zprávě insolvenční správkyně. Týká se to podle ní pohledávek uplatňovaných Imlaufem, ale i jeho firmami Imstav EU, IMSTAV Group nebo Družstvo PLP Invest. Největším věřitelem je Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod, která na výstavbu lázní poskytla dotaci, v konkurzu žádá více než 121 milionů korun.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky lázně, Chrastava, Naxos, Liberecký kraj, Dům Pohody a.s., dražba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Insolvenční správkyně chystá dražbu lázní v Chrastavě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.