Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jablonecká radnice má nové informační centrum

Jablonecká radnice má nové informační centrum se službami občanům. Důstojný prostor v přízemí historické radnice vznikl přestavbou někdejšího turistického informačního centra a galerie, které se přestěhovaly do bývalé fary. Přestavba prostoru a jeho vybavení stála přes devět milionů korun.

Nejdražší položkou byla rekonstrukce vzduchotechniky pro infocentrum a obřadní síň, která je nad ním. Stála zhruba dva miliony, řekl u příležitosti otevření centra náměstek primátora Petr Vobořil (Domov nad Nisou).

Jablonecká radnice s 51 metrů vysokou věží pochází z let 1931 až 1933, jejím architektem byl Karel Winter. Na úpravy moderní funkcionalistické stavby dohlíželi po celou dobu památkáři. V některých věcech tak musela radnice ustoupit. "Chtěli jsme třeba bezbariérový přístup z radnice, to ale památkáři nepovolili, zůstaly tam schody," řekl Vobořil. Nový prostor má ale bezbariérový přístup pro vozíčkáře nebo matky s kočárky přímo z náměstí. "Postižení nebudou muset za úředníky, ale úředníci přijdou za nimi do přízemí," dodal Vobořil.

Cílem přestavby parteru bylo přiblížit úřad co nejvíce občanovi, ušetřit ho běhání po budově a nabídnout mu základní úřední úkony hned v přízemí v přívětivém a přátelském prostředí. Do nových prostor se ještě dnes stěhovaly agendy, které byly dosud v takzvaném vnitřním informačním centru. Už od pondělí je návštěvníci radnice najdou na novém místě hned naproti. Přesune se tam podatelna i pokladna a přepážka czech point, ale také třeba výdej pytlů na separovaný odpad. Lidé si tam mohou dobít elektronickou krajskou kartu nebo vyřídit rybářský lístek. Středisko má elektronický odbavovací systém a zatím bude ve zkušebním provozu, doplnil tajemník Marek Řeháček.

Dokončením rekonstrukce informačního centra však práce v radnici nekončí. Uvolněné prostory na protější straně čeká také rekonstrukce, spojit by se měly se sousední kavárnou. I tady by se měly interiéry vrátit co nejvíce do podoby, která bude odpovídat době vzniku radnice. Zachována by tam měla být kavárna, která nabídne mnohem širší sortiment. Přístupná bude stejně jako infocentrum nejen zvenčí, ale i přímo z budovy radnice. "Do budoucna se počítá i s rekonstrukcí zasedacích sálů, záležet ale bude na tom, zda se nám podaří získat na to dotace," dodal Vobořil.

Napsala ČTK

Štítky radnice, turistické centrum, rekonstrukce, Karl Winter, Lužická Nisa, Marek Řeháček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká radnice má nové informační centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.