Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jak má vypadat Sokolák? Řekněte svůj názor při debatě

Zahájení rekonstrukce Sokolovského náměstí je na spadnutí. Vedení města proto zve Liberečany na veřejnou prezentaci architektonicko-urbanistické studie lokality náměstí a okolí. To proběhne v pondělí 3. února od čtyř hodin odpoledne ve velkém sále knihovny, po které následuje projednání možných podob náměstí.

Veřejnost měla už koncem loňského roku rozhodovat v anketě na stránkách města o tom, jaká ze čtyř možností je nejpřijatelnější. „Až po zveřejnění variant budoucí podoby části Sokolovského náměstí se nám ozval absolvent liberecké fakulty architektury, který celé území zpracovával ve své diplomové práci. Příjemným překvapením pro mne i členy odborného týmu bylo, že jím zpracovaný návrh se v mnoha ohledech podobá studiím, vzešlým z dlouhého projednávání řady odborníků, tedy těm, o nichž hlasovala na webu města Liberce veřejnost,“ uvedla primátorka Martina Rosenbergová.

Pro podobu hlavní části Sokolovského náměstí a jeho okolí pak Národní památkový ústav a další dotčené orgány připravily soubor podmínek, které byly předány studentům Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci. Tito studenti v současné době připravují své návrhy na podobu a využití části horního centra Liberce.

„O tom, která varianta z dílny budoucích architektů nakonec bude realizována, opět rozhodne veřejnost. Věřím, že tentokrát bude moci vybírat z mnohem širší nabídky studií,“ poznamenala primátorka.

Na původní anketu vypsanou na webu města se ještě v listopadu snesla vlna kritiky. Liberečané sice mohli vybírat ze čtyř vizualizací, všechny byly ale velmi podobné. „Já nechci parkovací místa, já chci trávu, víc trávy, moc trávy, samý strom. Proč tam vlastně musí jezdit auta?“ Ptal se v komentářích pod jedním ze článků Marian Böhm.

Vedení města přitom dodává, že právě více zeleně navrhovalo. „Proto jsme také přizvali zahradního architekta, a ten do vizualizací přidal maximální povolený rozsah přírodní hmoty,“ doplnila mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

Štítky Nám. Sokolovské, tráva, Liberec, Martina Rosenbergová, Národní památkový ústav, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak má vypadat Sokolák? Řekněte svůj názor při debatě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.