Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jak to bude s hospicem? Výběrové řízení se stále protahuje

Výběrové řízení na výstavbu hospice se protahuje. Čtyři měsíce po otevření obálek stále není podepsána smlouva s dodavatelem. Čas se přitom krátí. Akce za více než sto milionů korun je financována z evropských fondů a dokončena musí být nejpozději v závěru příštího roku. Důvodem průtahů jsou kontroly projektu.

Krajský hospic má vzniknout přestavbou někdejšího sirotčince v Liberci. Budovu postavenou na přelomu 19. a 20. století a přilehlé pozemky v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město Liberec. Původně se měl hospic otevřít už na konci loňského roku, později se ale kraji podařilo vyjednat prodloužení termínu. Studie počítá s rekonstrukcí budovy a dostavbou dvou křídel. Hospic má mít kapacitu 28 lůžek.

Dodavatel bude mít na stavbu pouhých deset měsíců. Přesto se o zakázku uchází 11 firem, které nabídly ceny od 94 milionů do 118 milionů korun včetně DPH. Původní odhad projektantů byl přitom bezmála 140 milionů korun. Právě cena je podle Tulpy jedním z problémů. "Zkoumá se, zda není podseknutá,"  vysvětlil krajský radní pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj se chce vyhnout riziku, že dodavatel nebude schopen zakázku za tyto peníze dokončit.

Projekt prověřuje i rada ROP Severovýchod. "V případě projektu výstavby hospice probíhá kontrola dle standardního postupu, kdy jsou před uzavřením smlouvy o poskytnutí dotace prověřovány jednotlivé doklady. Zároveň již proběhla kontrola některých výběrových řízení a nyní je prověřováno výběrové řízení na stavební práce. Teprve pak bude možné smlouvu o poskytnutí dotace podepsat," sdělila mluvčí ROP Silvie Špryňarová.

O výstavbě hospice se v Libereckém kraji diskutuje léta, většina stran a uskupení měla jeho vybudování ve volebním programu už v minulém volebním období. Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, kde podobné zařízení pro nevyléčitelně nemocné stále chybí. Zatím slouží pacientům a jejich rodinám terénní hospicová péče a speciální pokoje v nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě.

Napsala ČTK

Štítky výběrové řízení, stavba, projekt, Liberec, Petr Tulpa, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak to bude s hospicem? Výběrové řízení se stále protahuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.