Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kabinová lanovka na Ještěd kvůli silnému větru nejezdí

Kvůli silnému větru se dnes nerozjela kabinová lanovka na Ještěd v Liberci. V nárazech tam přesahovala rychlost větru 90 kilometrů v hodině, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. "Fouká příčně a vítr rozhoupává kabinu. Zatím nelze odhadnout, kdy budeme moci začít jezdit. Silné poryvy jsou od rána," uvedl Štěpán.

V pondělí kvůli údržbě vozí lanovka cestující až od 14:00. "Když nemáme nic akutního, snažíme se začít jezdit dříve. Dnes jsme chtěli od 13:00, z Ještědu je pěkný výhled," dodal. Podle něj jsou ale problémy s větrem pokaždé, když se mění počasí. "Letos jsme zatím stáli dvakrát, loni to bylo mnohem horší," dodal. Největší nárazy větru zaznamenali na lanovce loni na přelomu ledna a února, až 126 kilometrů v hodině.

Loňská sezóna patřila pro kabinovou lanovku mezi vydařenější. Za celý rok se jí svezlo přes 260.000 pasažérů, o 25.000 více než v roce 2013. Lanovka na Ještěd je technickou zajímavostí, na vrchol hory vysoké 1012 metrů jezdí 82 let. Délka trati lanovky je 1188 metrů, cesta trvá asi čtyři minuty.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Ještěd, kabinová lanovka, lanová dráha, Liberec, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kabinová lanovka na Ještěd kvůli silnému větru nejezdí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.