Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kabinová lanovka na Ještěd obnovila provoz

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci se dnes odpoledne znovu rozjela. Kvůli silnému větru byla mimo provoz od pondělí. Opět začala fungovat dnes po 15:00, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Lanovka nejezdila, neboť vítr v nárazech dosahoval 90 kilometrů v hodině a rozhoupával kabinu.

"Foukalo příčně na lana, povolená hranice je 16 metrů za sekundu (57,6 km/hod). Utišovat se to začalo dnes po poledni. Teď jsme na hranici a slábne to," řekl po 15:00 Štěpán.

Dnes byly pro cestu lanovkou na vrchol 1012 metrů vysoké hory ideální podmínky. Bylo jasno. V březnu se denně za takového počasí sveze lanovkou 500 až 700 lidí. Štěpán věří tomu, že se dnes ještě zájemci najdou. "Lidé chodili i dopoledne a ptali se, zda pojedeme. Počasí je ideální a jezdit budeme do 18:00," dodal přednosta. Kvůli silnému větru byla lanovka letos mimo provoz dvakrát.

Lanovka na Ještěd je technickou zajímavostí, v provozu je 82 let. Délka trati lanovky je 1188 metrů, cesta trvá asi čtyři minuty. Loni se jí svezlo přes 260.000 pasažérů, o 25.000 více než v roce 2013.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky lanová dráha, Ještěd, Liberec, kabinová lanovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kabinová lanovka na Ještěd obnovila provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.