Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Končí éra odprodeje městského majetku? Vypadá to tak

Chcete koupit městský pozemek? Máte nejspíš smůlu. Podle nového vedení města končí éra odprodeje majetku města. Rozhodnutí potvrdili liberečtí radní zamítnutím 12 žádostí o odkoupení městských pozemků, které projednávala v úterý rada města. Město tím přišlo o tři miliony korunu.

„Prodej majetku by mělo být až to poslední řešení, jak naplnit městskou kasu, zejména proto, že to nejde dělat donekonečna, i když to někomu tak před pár lety mohlo připadat. Městské pozemky potřebujeme jako rezervu na možné budoucí směny pozemků, mnoho z pozemků je v kategorii zeleně, nehledě na to, že cena pozemků víceméně kontinuálně roste, takže v nich má město dobře uložené peníze,“ konstatoval náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

Vedení města chce pozemky využívat. "Doposud se prodávalo naopak téměř vše, co prodat šlo, bez ohledu na budoucí možné využití. Větší slovo při posuzování žádostí o prodej budou mít odborníci z jednotlivých odborů magistrátu, kteří mají připomínky například k zachování zeleně, veřejné přístupnosti a podobně,“ řekl liberecký magistrát v tiskové zpávě.

Zběsilý odprodej městského majetku se v Liberci dostal i před soud. Okresní soud se v listopadu začal opět zabývat kauzou 23 zastupitelů Liberce, kteří podle obžaloby v roce 2007 schválením údajně nevýhodného prodeje dvou městských pozemků způsobili škodu 3,5 milionu korun. Soud se případem zabývá už potřetí, nejprve trestní stíhání zastupitelů zastavil.

Nejvyšší soud toto rozhodnutí zrušil, což mimo jiné odůvodnil tím, že okresní soud musí důsledně rozlišovat mezi úmyslnou a nedbalostní formou zavinění a posoudit, zda zastupitelé postupovali s náležitou opatrností.

Osvobozující rozsudek slyšeli zastupitelé i při veřejném líčení. Odvolací soud ho ale zrušil. Zdůvodnil to i tím, že se okresní soud při minulém projednání dostatečně nevypořádal s právními závěry NS.

Komunálním politikům hrozí až tři roky vězení, vinu odmítají. Podle obžaloby schválili nevýhodný prodej dvou pozemků v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Obžaloba argumentuje tím, že se tehdy jiný pozemek v této lokalitě prodával téměř za 1300 korun za metr.

S využitím ČTK

Štítky pozemek, okresní soud, Jan Korytář, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Končí éra odprodeje městského majetku? Vypadá to tak  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.