Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj jednal s německými partnery o likvidaci skládky v Arnolticích

Liberecký kraj jednal tento týden s německým úřadem pro řešení nelegálních přeprav odpadů o likvidaci skládky v Arnolticích. Tu jen v minulém roce dvakrát kdosi úmyslně zapálil a České inspekce životního prostředí potrestala dovozce odpadu pětadvacetimilionovou pokutou. Likvidace je však stále v nedohlednu.

Začátkem tohoto týdne se na Krajském úřadě sešlo několik zástupců Ministerstva životního prostředí, České inspekce životního prostředí, Frýdlantska a vedení Libereckého kraje se zaměstnanci německého úřadu pro řešení nelegálních přeprav odpadů. „Konkrétní postupy vlastní likvidace odpadů stejně jako forma spoluúčasti německé strany budou předmětem dalších jednání,“ popsal mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.

Za dovážení nelegálního odpadu do Arnoltic padla v srpnu letošního roku nečekaně velká sankce. České inspekce životního prostředí potrestala společnost Nisa Recycling, která odpad z Německa navážela na Frýdlantsko od roku 2005, pokutou 25 milionů korun. Společnost se k likvidaci odpadu přesto nemá.

„Dá se bohužel předpokládat, že již uložené pokuty budou problematicky vymahatelné. Jednatelem firmy je totiž nyní moldavský občan. Jedná se pravděpodobně o takzvaného „bílého koně,“ popsala už dříve mluvčí inspekce Simona Cigánková.

Pokutu v řádech desítek milionů korun udělila inspekce i kvůli dvěma loňským požárům, které zaměstnaly hasiče z celého Liberecka. Skládka hořela 9. a 17. listopadu loňského roku. V obou případech ji někdo zapálil. Skládku v současnosti hlídají nejen fotopasti, ale i policisté, kteří na místo zajíždí.

Majitele společnosti Nisa Recycling se redakci Drbny nepodařilo kontaktovat. Podle obchodního rejstříku je jednatelem Moldavan Ivan Barbescu. Pobyt má hlášen ve městě Cimislia nedaleko rumunských hranic, pro české úřady tak bude jen těžce k dohledání.

Štítky odpad, Liberecký kraj, Arnoltice, Česká inspekce životního prostředí, Frýdlantsko, Jiří Langer, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Lužická Nisa, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj jednal s německými partnery o likvidaci skládky v Arnolticích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.