Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj má problém, na sociální služby mu chybí desítky milionů

Libereckému kraji chybí peníze na zajištění sociálních služeb. Poskytovatelé žádali letos na svůj provoz zhruba 400 milionů korun, kraj ale dostal ze státního rozpočtu jen 313,8 milionu. V částce je ale zahrnuto i 31 milionů korun na zvýšení mezd zaměstnanců v sociálních službách, takže reálně na zajištění služeb v kraji chybí zhruba 33 milionů.

Třeba Dům seniorů v Liberci-Františkově, který se svými 200 klienty patří k největším krajským zařízením, dostal letos na svůj provoz nejmenší dotaci od zahájení provozu v roce 2003. "Přestože byly navýšeny prostředky na mzdy, tak průměrná mzda v našem zařízení činí 16.500 korun hrubého včetně managementu," řekla ředitelka domu Ludmila Šlechtová. Snaží se šetřit, kde se dá, nikoli ale na úkor klientů či personálu, který péči o seniory zajišťuje. "Redukovali jsme ale například počet lidí na údržbě, takže na ten celý náš rozlehlý areál máme dnes jen dva lidi. Úklid nám zajišťuje externí firma," dodala Šlechtová.

Financování sociálních služeb převzaly od letošního roku kraje. O dotace na služby žádalo v Libereckém kraji 108 organizací. Šetřit musejí zejména krajské organizace, na jejichž provoz získal kraj jen 133,5 milionu korun, loni měl o 11 milionů víc. Kraj je zřizovatelem 18 zařízení sociálních služeb, jde o pobytová zařízení, která zajišťují 80 procent lůžkové péče v kraji, a jejich provoz je proto velmi drahý. Na provoz těchto zařízení musí letos kraj přidat ze svého rozpočtu dalších 95 milionů korun, aby služby zajistil.

Právě financování sociálních služeb a také sociálně-zdravotní péče patřilo k hlavním tématům společného výjezdního zasedání sněmovního výboru pro zdravotnictví a výboru pro sociální politiku, které se od středy konalo v Libereckém kraji. "Nejzásadnější problém je kolem peněz," řekl předseda sociálního výboru Jaroslav Zavadil (ČSSD). Ještě v dubnu chce proto jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) mimo jiné právě o dofinancování sociálních služeb v krajích.

Napsala ČTK

Štítky sociální služby, Liberecký kraj, Andrej Babiš, Jaroslav Zavadil, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj má problém, na sociální služby mu chybí desítky milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.