Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec hned po volbách nebude schopen zajistit dost oddávajících

Liberecký magistrát od poloviny října výrazně omezí pořádání svatebních obřadů. Matrika by po komunálních volbách nebyla schopna garantovat oddávajícího, proto termíny nabízí až od prosince, řekla mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

 

"Mandát oddávajících s výjimkou primátorky a náměstků končí v den voleb. Za den míváme až osm svateb a nebyla by jistota, že se podaří zajistit oddávajícího," upřesnila mluvčí. Loni v říjnu i listopadu se v krajském městě uskutečnilo asi 20 svateb, letos většinou snoubenci slyšeli zamítavou odpověď. "Nikdo se zvlášť nezlobil," řekla Minstrová.

Několik svateb se podle ní uskuteční jen v den voleb, v pátek 10. října, a pak ještě 25. a 27. října. "Oddávajícím bude náměstek Jiří Šolc," doplnila mluvčí. Další svatby budou až 5. prosince. Matrika očekává, že v tu dobu už bude jasné složení nové koalice a vybráni noví oddávající. Před čtyřmi lety se ustanovující zastupitelstvo konalo 25. listopadu.

Další větší města Libereckého kraje kvůli volbám budoucí manželské páry neodmítala, i když například v České Lípě budou první svatby po výběru nových zastupitelů až 22. listopadu. "Je to záměrně právě kvůli komunálním volbám, v říjnu nejsou stanovené žádné termíny. Pokud by však někteří snoubenci trvali na říjnovém termínu svatby, byli bychom schopni jim vyhovět. Žádný budoucí manželský pár však tento požadavek dosud nevznesl," řekla mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová. Loni za říjen a listopad měli v České Lípě 11 obřadů, z toho tři v říjnu.

V Jablonci svatebčané volby nijak nepocítí. Podle vedoucí matriky Marcely Gottwaldové jsou čtyři obřady naplánované na druhý den voleb, 11. října. "Oddávat bude pan primátor," uvedla. Dalších pět obřadů budou mít v Jablonci o týden později, v sobotu 18. října, a dva termíny jsou i na listopad. Žádné omezení neplánují ani v Semilech. Podle tamní matrikářky Ludmily Schovánkové je to dáno i tím, že od října mívají minimum svateb. Obdobné to je v Turnově. "Snoubenci nemusí čekat do ustanovujícího zastupitelstva. Prozatím je ale zájem malý," řekla matrikářka Iveta Krtičková.

Napsala ČTK

Štítky volby, svatba, Liberec, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Jiří Šolc, Česká Lípa, Jablonec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec hned po volbách nebude schopen zajistit dost oddávajících  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.