Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec má na krku další žalobu od Eltoda

Společnost Eltodo-Citelum podala další žalobu na město Liberec. Domáhá se vyplacení 16,8 milionu korun za dodávky elektřiny pro veřejné osvětlení a dopravní signalizace. Dnes o tom informoval generální ředitel firmy Vítězslav Chmelík.

 

Firma je ve sporu s městem od začátku minulého roku, kdy Liberec odstoupil od dlouholeté smlouvy uzavřené na modernizaci a správu veřejného osvětlení a světelné signalizace. Firma s výpovědí nesouhlasí a napadla ji soudně, vynesení rozsudku Eltodo očekává na konci letošního roku.

Další žalobu podala firma ve středu, domáhá se jí peněz za elektřinu dodanou od února 2013 do ledna 2014. "Město za elektřinu pro veřejné osvětlení neplatí ani dnes. Předpokládáme, že do konce roku dluh překročí 30 milionů korun," uvedl Chmelík.

Město Liberec ukládá platby za elektřinu do takzvané soudní úschovy, neboť si není jisté, komu má za ni platit. Eltodo tvrdí, že je dodavatelem elektřiny stejně jako v předchozích letech. "Aby vedení města mělo naprostou jistotu, že peníze budou vyplaceny správné firmě, poskytli jsme oficiální potvrzení od společnosti ČEZ, že naše společnost odebírá elektřinu pro Liberec a řádně za ni platí," řekl ředitel firmy. Město podle něj však ani na základě tohoto potvrzení nevydalo souhlas k uvolnění peněz ze soudní úschovy. Chmelík zároveň tvrdí, že město od února neskládá peníze za elektřinu ani do soudní úschovy. "Takže bude muset zaplatit úroky z prodlení, které už dnes činí přes milion korun," řekl.

Liberec od smlouvy uzavřené v roce 2006 na 15 let odstoupil k 31. prosinci 2012 s odůvodněním, že Eltodo ji opakovaně porušovalo. Vedoucí dopravního odboru libereckého magistrátu Pavel Rychetský před soudem dokonce řekl, že firma svou nečinností ohrozila chodce na jedné z nejrušnějších křižovatek Liberce, na Šaldově náměstí. Chodci mohli přecházet silnici s kolejemi v okamžiku, kdy měly volný průjezd i tramvaje. Eltodo za tato slova požaduje, zatím neúspěšně, omluvu.

Ať spor dopadne jakkoli, bude muset Liberec zaplatit firmě za předchozí investice kolem sta milionů korun. Pokud spor prohraje město, bude muset navíc firmě zaplatit i za správu veřejného osvětlení od ledna 2013. Liberec se sice o něj od té doby stará sám, správu se ale snaží provádět i soukromá firma a městu za služby posílá faktury. Liberec je ale zatím neproplácí.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Eltodo, elektřina, žaloba, veřejné osvětlení, Chmelík, Pavel Rychetský, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má na krku další žalobu od Eltoda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.