Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letec, který inspiroval filmové tvůrce, navštívil Liberec

Bývalý letec RAF Peter Arton, který inspiroval tvůrce úspěšného filmu Tmavomodrý svět, zavítal na návštěvu Liberce. V pondělí ho na radnici přivítala primátorka Martina Rosenbergová se svými náměstky a předsedou židovské obce Michalem Hronem. Izraelský hrdina během dne promluvil také při besedě v synagoze.

Jako navigátor bombardéru Liberátor podnikl Peter Arton 49 operačních letů, zúčastnil se například honu na ponorky v Biskajském zálivu. Jak přiznal bývalý letec během setkání na radnici, dnes je s odstupem času rád, že bombardovali jenom ponorky. „Když je válka, na oběti nikdo nemyslí. Dnes jsem ale rád, že jsme nebombardovali domy, byty, ženy a děti, civilní obyvatelstvo,“ řekl muž, který se stále dokáže domluvit v českém jazyce.

Peter Arton se narodil dvaadevadesáti lety v polské Varšavě v německy mluvící židovské rodině. V roce 1925 se jeho rodina odstěhovala do severočeských Teplic, kde vychodil obecní školu. Po jejím absolvování začal studovat na českém gymnáziu v Duchcově. V roce 1939 překročili Artonovi ilegálně hranice s Polskem, odkud měli dál pokračovat na svém útěku před Hitlerem do Velké Británie. Protože ale Británie celou rodinu na své území nepustila, odjel budoucí letec v prosinci roku 1940 Transsibiřskou magistrálou do Vladivostoku a v únoru 1941 odplul lodí do Japonska, kde vystudoval Canadian Academy College a v Šanghaji vstoupil do armády. Lodí se kolem Afriky přepravil do Velké Británie, tam vstoupil v roce 1942 do letectva a stal se navigátorem Liberátoru u 311. bombardovací perutě.

„Těší mne, že jsme mohli přivítat na radnici tak významnou osobnost, bývalého letce z druhé světové války. Prožil neuvěřitelně pestrý život,“ uzavřela primátorka města Martina Rosenbergová.

Štítky Liberec, radnice, Martina Rosenbergová, Royal Air Force, Tmavomodrý svět, Velká Británie, synagoga, rodina, židovská obec, Adolf Hitler, druhá světová válka, Biskajský záliv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letec, který inspiroval filmové tvůrce, navštívil Liberec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.