Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec odloží kácení lipové aleje, nezískal evropskou dotaci

Revitalizaci více než stoleté lipové aleje za 5,6 milionu korun v Masarykově ulici liberecký magistrát letos nezahájí. Pouze odstraní nejnebezpečnější stromy a další zabezpečí. Důvodem k odložení obnovy stromořadí na nejkrásnějším bulváru v Liberci je, že se městu nepodařilo získat evropskou dotaci.

Sedm lip se bude kácet na konci listopadu, další stromy město nechá ošetřit zdravotními a bezpečnostními řezy. Radnice za to zaplatí přes 200.000 korun. Současně bude magistrát pokračovat v přípravách na celkovou obnovu lipové aleje. "Většina lip je podle odborných posudků již v tak špatném stavu, že se nedají zachránit, a navíc by se mohly při silnějším větru skácet a způsobit škody na majetku nebo zdraví lidí," uvedla primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Město podle ní proto podá znovu žádost do operačního programu životního prostředí. Přispět budou moci i lidé, živnostníci a firmy. Zájemcům chce radnice nabídnout koupi stromu, který pak ponese jejich jméno.

Stromořadí bylo na konci 19. století vysazeno ve čtyřech řadách, vnější tvořily lípy, vnitřní javory. Kvůli rozvoji dopravy se ale stav aleje od 70. let minulého století zhoršoval a dožívající stromy se postupně kácely. Zůstalo tam 129 stromů ve dvou lipových řadách, které je ale nutné odstranit. Podle posudku hrozí u 125 stromů, že se vyvrátí. Jejich kořenový systém významně poškodily stavební stroje při rekonstrukci tramvajové trati před 30 lety, navíc jsou stromy napadené agresivními dřevokaznými houbami a poškozuje je také solení chodníků a komunikací v jejich okolí. Už v minulých letech několik stromů spadlo, obešlo se to naštěstí bez zranění.

Plánovaný projekt obnovy aleje počítá s přesazením osmi mladých stromů a 122 stromů by mělo být pokáceno. Místo nich bude vysázeno 130 nových lip, které by plné koruny měly dosáhnout deset let od vysazení. Podle odborníků je vybraný kultivar odolný vůči extrémním městským podmínkám, jako je sucho a zasolení.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, strom, alej, lípa, Martina Rosenbergová, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec odloží kácení lipové aleje, nezískal evropskou dotaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.