Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecké nemocnici hrozí, že bude vracet 14 milionů

Krajské nemocnici Liberec hrozí, že bude muset vrátit až 14 milionů korun z evropské dotace na vybavení kardiocentra. Důvodem je pochybení ve veřejné soutěži, které největší krajská nemocnice přiznává. Členové hodnotící komise přehlédli neexistenci pojistného certifikátu, firma uvedla, že se pojistí v případě, že zakázku získá.

Jde o formální pochybení a nemocnice bude usilovat o prominutí sankce nebo alespoň její zmírnění, řekl dnes generální ředitel Luděk Nečesaný.

Liberecké kardiocentrum je jediným pracovištěm svého druhu v Libereckém kraji, vzniklo v roce 2003. Nemocnice investovala v letech 2010 až 2011 do jeho modernizace zhruba sto milionů korun. Z toho 60 milionů bylo určeno na přístrojové vybavení, přičemž 51 milionů korun získala nemocnice z evropských fondů. Projekt je od začátku terčem kritiky - kvůli údajnému předražení přístrojů ho prověřovala policie, ministerstvo financí i antimonopolní úřad. Ten loni nemocnici vyměřil pokutu 300.000 korun právě za chybějící doklad o pojištění uchazeče v soutěži.

Zakázku loni znovu prověřovalo ministerstvo financí, stejně jako další podobné projekty českých nemocnic. "Máme výsledky auditu k dispozici, konstatovány byly chyby na úrovni zadavatele a poskytovatele dotace, žádné předražení se v našem případě nepotvrdilo," řekl Nečesaný. Kvůli chybě v soutěži však podle něj hrozí nemocnici sankce - vrácení části dotace. "Ministerstvo zdravotnictví navrhuje korekci 15 procent, ministerstvo financí 25 procent," doplnil Nečesaný. Nepopírá, že k pochybení došlo, sankce se mu ale zdá příliš přísná.

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, už rok je její součástí i Panochova nemocnice v Turnově. Zařízení, které dnes zaměstnává 2600 lidí hospodaří s bezmála třímiliardovým obratem. Loňské hospodaření skončilo se ziskem 29 milionů korun. Dotaci musela nemocnice vracet i loni, bezprostředně po převzetí turnovské nemocnice. Regionální operační program žádal vrácení celé dotace 25 milionů korun, kterou Panochova nemocnice dostala na vybavení operačních sálů. I tehdy byla důvodem pochybení v soutěži. "Nakonec jsme vraceli jen 25 procent," dodal Nečesaný.

Napsala ČTK

Štítky nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, Luděk Nečesaný, sankce, ministerstvo financí, Liberecký kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké nemocnici hrozí, že bude vracet 14 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.