Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecké parky patří mezi nejlepší, rozhodla odborná komise

Parky v Liberci patří mezi nejlepší v tuzemsku. Závěr odborné komise na veletrhu Zelený svět v Brně překvapil nejen představitele města. Komise ocenila druhým místem Zahradu vzpomínek a třetím místem park na Sukově náměstí. Odborníci posuzovali celkem devět přihlášených parků a pět zahrad z celé republiky.

„Úspěch libereckých parků nás velmi příjemně překvapil. Vždyť oba námi přihlášené parky se umístily v první trojici oceněných děl, a to považuji za jasný důkaz kvality našich ploch veřejné zeleně,“ reagovala na vyhlášení výsledků soutěže liberecká primátorka Martina Rosenbergová.

Co s dluhem Liberce? Dozvíte se na debatě

Hlavními kritérii pro hodnocení byla kompozice díla, celkový dojem, estetická působivost, kvalita provedené práce, použití rostlin, péče o dílo, novátorské nebo průkopnické způsoby i způsob prezentace díla.

Jak vznikla Zahrada vzpomínek v Budyšínské ulici?

Místo pro „Zahradu vzpomínek“ nebylo vybráno náhodou. Je symbolickým odkazem a dědictvím doby minulé. Bývalé lapidárium, později součást městského hřbitova, který vznikl v roce 1832 a původně se rozprostíral po celé ploše dnešního sousedícího parku. Pohřbívalo se zde až do roku 1956 a v roce 1964 bylo v celém prostoru vytipováno několik objektů, které dnes mají statut kulturních památek. Následovala přeměna hřbitova v park. Památkově chráněná díla se přesunula právě do části ohraničené obvodovou zdí nad Budyšínskou ulicí, dnešní Zahrady vzpomínek.

Štítky Liberec, park, Brno, Sukovo náměstí, Martina Rosenbergová, veletrh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké parky patří mezi nejlepší, rozhodla odborná komise  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.