Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký iQpark po jedenácti letech mění expozice

Liberecký iQpark je od otevření iQlandie tak trochu ve stínu svého mladšího sourozence. Vrátit zašlou slávu vůbec prvního science centra v České republice by mohla rekonstrukce, která je první změnou po jedenácti letech. Návštěvníci interaktivního centra se začátkem léta dočkají několika změn.

Expozici doplní koncertní backstage, demonstrace logistického procesu v obchodě či požární stanice. Rekonstrukce, která probíhá za provozu centra, vyjde na necelých pět milionů korun.

„Aktuálně přestavujeme celé druhé patro, které ponese název Svět kolem nás. Lidé si tu například v improvizovaném televizním studiu vyzkouší roli moderátora, zahrají si na rockovou hvězdu na osvícené stage  nebo se stanou členy hasičského týmu – od dispečerů po požárníky v akci,“ říká manažer centra Jaromír Renger.

Změn bude ale mnohem víc. K dispozici bude patrový skelet budovy, včetně jeřábu a stavebního materiálu, kde si návštěvníci budou moci zahrát na stavbyvedoucího. „Naším cílem je předvést dětem ucelený proces jednotlivých činností včetně jejich historického vývoje. Proto v iQpark chystáme i pohled do staré i moderní školy nebo ukázku logistických postupů v obchodě nebo kavárně,“ dodává Renger. Schopnosti a dovednosti si návštěvníci navíc otestují ve třetím a čtvrtém patře, kde vznikne lékařská ordinace nebo gigantická potrubní pošta.

„Celá přestavba probíhá za provozu centra. Exponáty z uzavřených místností jsme rozmístili po celém iQpark,“ doplňuje Renger.

Rekonstrukce druhého podlaží bude ukončena na začátku června 2015, třetího a čtvrtého příští rok na jaře. Přestavba přijde na necelých pět milionů korun. „Již od otevření iQlandie jsme věděli, že budeme muset iQpark přebudovat, abychom neměli vedle sebe dvě science centra s podobnými exponáty. Proto jsme se rozhodli iQpark zaměřit především na menší děti – ze školek a z prvního stupně základních škol,“ upřesňuje ředitel společnosti IQlandie Pavel Coufal.

Štítky Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký iQpark po jedenácti letech mění expozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.