Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj chystá další nákup elektřiny a plynu na burze

Liberecký kraj připravuje další nákup elektřiny a zemního plynu na burze. Po dobrých zkušenostech z loňského roku, kdy se cenu proti předpokladu podařilo snížit o čtvrtinu, bude tentokrát nákup na dva roky. Kraj chce nakoupit elektřinu a plyn v hodnotě zhruba 560 milionů korun, řekl hejtmanův náměstek Marek Pieter.

Loni kraj na burze nakoupil 32.989 megawatthodin elektřiny a 101.830 megawatthodin plynu. V tehdejších cenách by za ně zaplatil více než 138,2 milionu korun, na burze se ale cena dostala v licitaci o více než čtvrtinu níž. Ke sdruženému nákupu elektřiny se tehdy přidalo 17 obcí, k nákupu plynu deset. Společně s krajem, jeho příspěvkovými organizacemi a firmami ušetřily 33,6 milionu korun. "Úspora bude ale zřejmě nakonec ještě větší především s ohledem na teplou zimu," řekl Pieter.

Letošní centralizovaný nákup počítá s 52.800 megawatthodinami elektrické energie pro 500 odběrných míst a 171.200 megawatthodinami plynu pro 183 odběrných míst v celkové hodnotě 560 milionů korun. "V současné době hledáme dohodce, který nákup zajistí," řekl Pieter. Nákup bude na dva roky především s ohledem na světové dění. "Každý konflikt podobný tomu, co se teď děje mezi Ruskem a Ukrajinou, má totiž přímý dopad na ceny elektřiny a plynu," vysvětlil náměstek. Všechny obce, které se vloni zúčastnily, mají zájem připojit se i letos a hlásí se podle Pietera další.

Plyn a elektřina nejsou jedinou komoditou, kterou kraj nakupuje centrálně i pro své organizace a firmy. Chystá například i aukci, v níž chce nakoupit telekomunikační služby pro krajský úřad a 90 krajských organizací. Zakázku za bezmála 11 milionů korun chce uzavřít na čtyři roky. "Je to dohromady 2395 SIM karet, zájem připojit se měli i starostové z některých měst a obcí, v tomto případě jsme je ale museli odmítnout, zakázka je už tak dost složitá a navíc si ji potřebujeme vyzkoušet," dodal Pieter.

Napsala ČTK

Štítky elektřina, Liberecký kraj, burza, Marek Pieter, Rusko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chystá další nákup elektřiny a plynu na burze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.