Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj vyhlásil výtvarnou soutěž Světlo pro hospic

Liberecký kraj ve spolupráci se společností Spacium vyhlásily výtvarnou soutěž Světlo pro hospic. Určena je žákům maturitních oborů uměleckých škol, jejichž zřizovatelem je kraj. Studenti mají za úkol navrhnout umělecký světelný objekt pro nově vznikající hospic v Liberci.

Partnerem a odborným garantem realizace vítězného návrhu je sklářská škola v Kamenickém Šenově. Novinářům to dnes sdělil hejtman Martin Půta (STAN). Soutěžní návrhy musejí školy odevzdat do 4. září.

"Smyslem projektu a výtvarné soutěže není pouze samotné vytvoření uměleckého díla a jeho umístění v budově hospice, ale také seznámení mladých lidí a širší veřejnosti s problematikou paliativní péče," uvedl Půta. Školy, které odevzdají výtvarné návrhy, dostanou od kraje odměnu 5000 korun, mezi oceněné návrhy rozdělí odborná porota 100 tisíc korun. "Záležet bude jen na porotě, jak peníze rozdělí, my se pak musíme postarat o samotnou realizaci v některé z místních skláren," dodal.

Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, který hospic dosud nemá. O jeho výstavbě se mluvilo tři volební období. Nevyléčitelně nemocným zatím slouží terénní hospicová péče a také speciální rodinné pokoje v nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě. Z několika různých variant se jako nejvhodnější ukázala přestavba bývalého sirotčince, jehož budovu i přilehlé pozemky v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město Liberec. Vybudovaní hospice s 28 jednolůžkovými pokoji bude stát 94 milionů korun, většinu nákladů zaplatí Evropská unie.

Práce na rekonstrukci více než stoleté budovy začaly loni v srpnu. Z původního objektu zůstaly stát prakticky jen obvodové zdi. Jednou z mála zachovaných místností je kaple, která je zřejmě nejkrásnější částí v bývalém kojeneckém ústavu. Budova z přelomu 19. a 20. století už má tři přístavby, dvě křídla a stacionář. Opravuje se i administrativní budova, která je několik desítek metrů pod hospicem a která je určená pro personál. Zcela hotovo má být na podzim.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberecký kraj, soutěž, Liberec, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Evropská unie, Kamenický Šenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj vyhlásil výtvarnou soutěž Světlo pro hospic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.