Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Libor Maryško je velkým libereckým patriotem

Praktický lékař Libor Maryško zajišťuje prostřednictvím společnosti MEDICA SEVER s.r.o. péči svým pacientům nejenom v Liberci, ale i na vesnicích. K vesnickému prostoru má dlouhodobý vztah, rád ošetřuje upřímné lidi z venkova a myslí si, že největší chybou systému praktického lékařství je, že se činnost praktiků koncentruje do velkých měst, a to zejména jen do jejich center.

Podle něj dostupnost praktiků ve vesnických regionech klesá. Provozuje například ordinaci i v Habarticích, přímo na hranicích s Polskem, kde ordinace jistě není ekonomicky atraktivní, ale je přesvědčen, že její udržení je pro místní obyvatelstvo důležité.

Vždy jste chtěl být lékařem?
Pokud ne, čím?

Když si vzpomínám na svá mladá léta, myslím, že vždy jsem chtěl být lékařem a mé rozhodnutí se prohloubilo v době studií na gymnáziu.

Jak jste začínal kariéru a jak se Vám podařilo vybudovat společnost MEDICA SEVER?

Promoval jsem v roce 1979 a pracoval jsem v různých nemocničních zařízeních, kde jsem složil atestaci z vnitřního lékařství. V roce 1984 jsem byl poslán na zástup do ordinace praktického lékaře a v této samostatné činnosti jsem se našel. Rozhodnutí pracovat jako praktický lékař považuji za jedno z nejlepších životních rozhodnutí. Zdravotnické zařízení MEDICA SEVER s.r.o. bude slavit v roce 2015 již 20 let své činnosti. Rozvoj byl postupný, jistě byl ovlivněn i tím, že za lékaře, kteří šli do důchodu, nebyla v některých lokalitách náhrada a obraceli se na mě, zda bychom se těchto uvolněných obvodů neujali. Činnost z počátku nebyla komerční, spíše šlo o postupný děj. V posledních pěti letech přibylo v činnosti praktických lékařů více komerčních činností vstupem velkých zdravotnických řetězců a velkých zdravotnických firem. Myslím si, že v této nové konkurenci si udržujeme stabilní rozvoj a hlavní výhodou je, že máme celkem stabilizovaný tým lékařů a ve vedení společnosti jsou prakticky samí zdravotníci s dlouholetou praxí.

Potýkáte se s nějakými problémy při podnikání?

Při řízení zdravotnického zařízení narážíme samozřejmě na celou řadu každodenních problémů. Jako nejzávažnější vnímám dlouhodobý nedostatek atestovaných praktiků a jejich obtížné získávání pro činnost do neatraktivních a vesnických lokalit. Tomuto věnujeme velké úsilí i za cenu získávání solidních lékařů ze zahraničí.

Co Vás na profesi lékaře baví?

Že jde o nekonečný příběh sebevzdělávání a získávání nových zkušeností, neboť každý pacient je jiný a přenáší na mě své podněty a otázky, na které musím reagovat a případně se na ně dále odborně připravit. Samozřejmě mám velkou radost, že ordinace, kde pracuji, má dlouhodobý nárůst pacientů, rodiče přivádí své dospívající děti, registrovaní pacienti své přátele k registraci. To člověka těší.

Čím se zabýváte ve svém volném čase?

Protože činnost lékaře je přeci jen víceméně hodně sedavá profese, jako protipól zbožňuji chození po horách, a to v létě i zimě. Kondici si snažím udržet každodenní hodinkou plavání.

Co Vás v Liberci štve?

Liberec jako město mám rád, jsem velký patriot a nedám na něj dopustit. Z těch zásadních věcí mě štve nevyužití některých zajímavých lokalit, které po úpravě by mohly být pěkné a být ozdobou města. Také si myslím, že dlouhodobě je v Liberci nedostatek míst v mateřských školkách, vidím to všude kolem sebe. Co se zdravotnictví týká – určitě by si Liberec zasloužil moderní polikliniku, kde by byly koncentrovány ambulantní činnosti odborných lékařů, aby pacienti nemuseli pobíhat po městě od jednoho lékaře k druhému.

Proč jste se dal na politiku?

Z přesvědčení, že nelze na věci jen z dálky koukat a že je potřeba je aktivně ovlivňovat, určitě mám dost podnětů od svých pacientů, kteří se mě opakovaně ptali, proč se nesnažím své zkušenosti prezentovat v politickém dění.

Co byste chtěl v životě ještě dokázat?

Určitě bych chtěl ještě stabilizovat a rozvíjet naše zdravotnické zařízení, chtěl bych si postupně vychovávat mladší spolupracovníky, kteří by pokračovali v rozvoji společnosti. Dále bych si přál, aby mí čtyři synové dostudovali, a aby se alespoň jeden z nich stal lékařem.

Více najdete na www.menimeliberec.cz.

PR text

Štítky lékař, praktický lékař, pacient, Liberec, Polsko, Habartice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Kryšpín

To jsme tedy všichni v Habarticích asi majetní... to mě těší :-) . Díky pane šéflékaři za to. Kryšpín Fr.

Pondělí, 24. listopadu 2014, 14:28Odpovědět

Libor Maryško je velkým libereckým patriotem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.