Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

MF Dnes: Do lázní přestavěných v Liberci na galerii zatéká

Půl roku od otevření hrozí Oblastní galerii Liberec přestavěné za 360 milionů z městských lázní podle dnešního vydání liberecké přílohy MF Dnes uzavření až na dva měsíce. Do zdí opravené budovy v centru města prosakuje voda. Umělecká díla prý ale ohrožená nejsou.

Galerii zatéká do anglických dvorků, tedy sklepních světlíků, které osvětlují a větrají prostory pod úrovní terénu. "Problém s anglickým dvorkem kolem lázní opravdu je, vlhkost je ale zatím jen ve sklepních prostorách, kde máme technické zázemí. Informace o tom, že by se měla dělat nová izolace, je ale pro mě nová. Osobně si myslím, že i kdyby došlo k takovému stavebnímu zásahu, že se to dá řešit za provozu," řekl deníku z dovolené ředitel galerie Jan Randáček.

Reklamaci řeší liberecká radnice, zjišťuje se i příčina prosakování spodních vod. "Nelze říci, kdy to bude, ani jak se závada odstraní,“ řekl náměstek primátorky Jiří Šolc. Podle techniků, kteří problém řeší, čeká budovu "demontáž betonových předsádek, odkopání celého objektu až na základy a předělání izolace, což je stavební akce na dva měsíce.

"Přístup zhotovitele stavby, firmy Chládek a Tintěra, k reklamaci označil Šolc za velmi vstřícný a profesionální. Rekonstrukce městských lázní patřila v Liberci k největším projektům spolufinancovaným z evropských fondů. "Stavba jako celek funguje skvěle a je velmi ceněna laickou i odbornou veřejností," dodal Šolc. Je přihlášena do soutěže Stavba roku.

Napsala ČTK

Tisková zpráva města Liberec

Téměř dva měsíce uplynuly od doby, kdy se objevila vlhkost ve sklepních prostorách revitalizovaných městských lázní, nyní sídla Oblastní galerie Liberec. Experti města i dodavatelské firmy nyní připravují takový postup oprav, který si nevyžádá žádné omezení provozu galerie. Nehrozí tedy, že by se kvůli odstraňování vlhkosti musela Oblastní galerie na nějaký čas zavřít.

Jak uvedl náměstek primátorky Jiří Šolc, neorenesanční Lázně leží na zavezeném rozlivu potoka. Potok starou budovu stále obtéká a teče i pod nově vybudovaným depozitářem galerie. Problémy se zatékáním, které se mohou objevovat (a vloni také objevily) i po přívalových deštích, kdy kanalizace není schopna pobrat nadměrné množství spadlé vody, měla tato historická památka a archeologická chlouba města Liberce vždycky.

Od chvíle, kdy se vlhkost ve sklepních prostorách galerie objevila, nikam dál nepostupuje. „Tato nevšední stavba je vysoce ceněna laickou i odbornou veřejností. Pracujeme na tom, aby závady, které se objevily, nikdo z návštěvníků nepoznal,“ řekl náměstek primátorky Jiří Šolc. „Je přirozené, že se po dokončení takto náročné stavby objeví řada drobných potíží. Mimochodem, každý, kdo staví nebo rekonstruuje rodinný domek, tedy stavbu stokrát levnější a nesrovnatelně méně náročnou, o tom ví své,“ doplnil.

To, že mezi náročností jakékoliv stavby a množstvím drobných reklamací existuje přímá úměra, potvrdila také náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Hana Maierová. I ona za Liberecký kraj ujistila návštěvníky, že vzniklé problémy s vlhkostí ve sklepních prostorách nijak neohrozí provoz galerie.

„Reklamační závady se objevují, ředitel Oblastní galerie pan Randáček ale se zhotovitelem stavby, firmou Chládek a Tintěra, a s městem Liberec komunikuje a opravy řeší. Závady jsou postupně odstraňovány, na chodu galerie se nijak neprojeví. Uzavření objektu rozhodně nehrozí,“ zdůraznila Hana Maierová, náměstkyně hejtmana pro resort cestovního ruchu, památkové péče a kultury.

Neorenesanční Lázně Františka Josefa I. byly s pomocí evropských dotací za cenu 360 milionů korun rekonstruovány a přebudovány na sídlo Oblastní galerie, kterou spravuje Liberecký kraj. Budova ještě pět let po dokončení stavby zůstane podle dohody s Libereckým krajem v majetku statutárního města Liberce, pak přejde do vlastnictví Libereckého kraje. Kraj ostatně hradil povinnou spoluúčast projektu. Galerie se přestěhovala do Lázní na konci února letošního roku.

Napsala Zuzana Minstrová

Štítky galerie, Liberec, lázně, Mladá fronta DNES, vlhkost, Jiří Šolc, Liberecký kraj, Hana Maierová, Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., František Josef I.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MF Dnes: Do lázní přestavěných v Liberci na galerii zatéká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.