Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Českolipsku platí zákaz čerpání vody. Může za to sucho

Česká Lípa dnes zakázala kvůli dlouhotrvajícímu suchu brát vodu z potoků a řek. Kvůli téměř nulovým srážkám se dramaticky snížil průtok na vodních tocích, řekla dnes mluvčí městského úřadu Kristýna Brožová. Zákaz bude platit až do konce října.


Odbor životního prostředí v České Lípě se snaží zákazem čerpání vody z potoků ochránit rostliny a živočichy, které jsou na ní závislé. Lidé nesmějí odebírat vodu v celém povodí říček Bystrá, Svitávka, Šporka a také z Dobranovského, Libchavského, Robečského a Valteřického potoka.

Podle meteorologů patřil červen v Česku k historicky nejsušším. Na mnoha místech už v potocích zbývá sotva pár centimetrů vody. "Proto lidé musí tu trochu vody, která v korytech ještě zbyla, ušetřit. Jakmile bude v řekách a potocích více vody, zákaz bude odvolán. O změnách v zákazu budeme veřejnost informovat," ujistila Brožová.

Podobný zákaz není na Českolipsku ničím výjimečným. Naposledy zakázala českolipská radnice brát vodu z potoků loni od 25. července. "Tehdy se nesměla čerpat voda také z Ploučnice či Panenského potoka," dodala mluvčí.

Napsala ČTK

Štítky okres Česká Lípa, potok, Česká Lípa, Česko, Svitávka, Bystrá, Šporka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Českolipsku platí zákaz čerpání vody. Může za to sucho  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.