Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Sokoláku vzniknou do konce roku podzemní kontejnery

Na Sokolském náměstí už brzy nenajdete klasické kontejnery. Stejně jako radní, tak i zastupitelé, na posledním zasedání schválili zabudování podzemních nádob, které kontejnery nahradí. Na jejich vybudování přispěje ministerstvo pro místní rozvoj více než milionem korun. Na náměstí je najdete do konce roku.

Do kontejnerů, které budou schovány pod povrchem, budou moci lidé vyhazovat papír, sklo a plasty. Přijatá dotace představuje 90 procent celkových nákladů na projekt. Existenci velkoobjemových nádob prozrazují jen malé sloupky, umístěné nad úrovní komunikace, které slouží k vhazování odpadu, a připomínají běžný odpadkový koš. Podzemní kontejnery tak nenarušují svým vzhledem charakter okolí a odpovídají i požadavkům památkářů.

„Kontejnery budeme zapouštět pod zem v Liberci poprvé. Jsou pro nás pilotním projektem, testem, kterým vyzkoušíme, jak to bude vypadat i fungovat,“ řekla primátorka města Martina Rosenbergová. „Jsem zvědavá, jak se kontejnery osvědčí. Šly by pak třeba použít na sídlištích, kde bychom umístěním nádob na odpad pod zem mohli přispět k čistějšímu prostředí,“ dodala.

Podzemní kontejnery jsou běžné v mnoha městech. V loňském roce je pořídila třeba Mladá Boleslav. S další výstavbou počítá magistrát středočeského města i v dalších letech. Podzemní kontejnery používá také Praha, Uničov, Šternberk, Šumperk, Most, Rapotín, Valašské Meziříčí, Bystřice nad Pernštejnem nebo třeba Brzkov.

Štítky kontejner, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Martina Rosenbergová, Liberec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Sokoláku vzniknou do konce roku podzemní kontejnery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.