Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Sychrově žehnali panence, jež vypadá jako skutečný princ

V zámecké kapli Sychrova na Liberecku byla požehnána panenka, jež vypadá jako prvorozený syn britského prince Williama a jeho manželky Kate. Je údajně jedinou na světě a z dálky vypadá jako živé dítě. Panenku vytvořila australská výtvarnice Seleny Saxtonová z lékařského silikonu, řekla majitelka panenky Naďa Šimková.

"Žehnání není pro panenky obvyklé, ale tato je tak výjimečná, že jsme to považovali za vhodné. Je to umělecká panenka vyrobená u příležitosti narození prince George," uvedla Šimková.

Výtvarnice panenku sice vytvořila jen podle fotografie, jde ale o velmi precizní dílo. Oči má z foukaného skla a vlasy vznikly kombinací malování a vpichováním mohéru. Princi Georgovi v době křtin odpovídá i váhově, má kolem sedmi kilogramů. Významu, jaký přikládá Šimková panence, odpovídalo i dnešní žehnání. Panenku přivezla limuzína, doprovázela herečka Bára Štěpánová a hosté byli slavnostně oblečeni.

Kolik za panenku zaplatila, Šimková neprozradila. Pokud by se však prodávala někde na aukci, její cena by se podle ní vyšplhala řádově na stovky tisíc korun. "Takovou částku bychom si dovolit nemohli," naznačila Šimková. Méně mohla zaplatit díky tomu, že australská výtvarnice je její přítelkyně.

Panenka se od pátku stane součástí expozice v muzeu hraček a medvídků, které je asi půl kilometru od hradu Trosky v Českém ráji. V muzeu je téměř 2000 exponátů z období od roku 1840 až po současnou světovou uměleckou tvorbu. Ve sbírce má i další panenky připomínající potomky známých lidí. Jeden unikát ztvárňuje Sashu, dceru amerického prezidenta Baracka Obamy, a další Charlottu, dcerou zpěváka Karla Gotta.

Žehnání panenky přizpůsobil Sychrov i svoji dnešní nabídku. Pro děti byly připravené prohlídky s princeznou obohacené o výklad o historii panenek, která sahá do období starého Egypta a Řecka. "Zpočátku sloužily jako kultovní záležitosti, později k předvádění módy, šperků, jako učební a výchovné pomůcky a často ztvárňovaly věhlasné osobnosti. Teprve mnohem a mnohem později zaplavily dětské pokoje, aby se pak následně coby oblíbený sběratelský fenomén vrátily zpět do rukou dospělých," uvedl průvodce na zámku Jaromír Náměstek.

Napsala ČTK

Štítky panenka, Sychrov, William, princ z Walesu, Catherine, princezna z Walesu, Liberecký kraj, Princ George z Walesu, hradní kaple, Barack Obama, Barbora Štěpánová, Karel Gott, Řecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Sychrově žehnali panence, jež vypadá jako skutečný princ  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.