Jen pár dní schází do Štědrého dne a v mnoha domácnostech pečou trouby na plné obrátky. Ani v Liberci se nezahálí. Nadšené pekařky tvoří nebo alespoň trénují a do nocí se otáčí u trouby zejména ty, které pečou na objednávku. Patří mezi ně i Klára Zitová a Martina Nedvídková.
Jak dlouho pečete cukroví pro zájemce a co Vás k tomu přivedlo?
Klára: Pro zájemce teď peču druhým rokem. Přivedlo mě k tomu spojení dobrého s užitečným, pečení mě bavilo od mala.
Martina: Cukroví jsem začala péct už jako malá holka, vždycky s babičkou a mamkou, což trvá dodnes. Peču pro celou naši rodinu a pak pro pár známých.
S kolika kily jste začínaly a jaké množství pečete nyní? Jaké druhy a kolik? Co za druh chtějí lidé nejvíc?
Martina: Nikdy jsem na kila cukroví nevážila, ale spotřebuji určitě 10 kilo mouky a dalších deset kilo ostatních surovin, plus vajíčka, ořechy, mléko, máslo… Druhů každý rok peču dvacet a snažím se mít každý rok jiné, i když tradiční hity zůstávají. Tedy vanilkové rohlíčky, pracny, ořechy, včelí úly. V rodině i mezi známými jednoznačně vedou rohlíčky a pak mají rádi různé nepečené cukroví.
Klára: Loňský rok jsem začínala s celkovou objednávkou na 27 kilogramů. Letos je to 53 kilogramů. Peču 14 druhů: Linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, svíčky, pracny, ořechy, perníčky, kakaový salámek, kokosky, kakaové kuličky, rumové švestky v čokoládě, cornflakeové košíčky, marokánky a skořicová kolečka. Většina lidí si bere celý mix, ale když už si někdo vybírá, tak je to klasika: Linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky a hnízda
Jaký je zájem o vaše cukroví a jak se lidé dozvědí, že si mohou od vás objednat?
Klára: Letošní zájem je téměř jednou tak velký, než loňský. Inzeruji svou nabídkou přes facebook, ale hlavně jako první píšu svým loňským zákazníkům. Jejich objednávky jsou buď stejné, nebo i několikanásobně vyšší. Typický zákazník? Asi není, Objednávají si u mě maminky, které nestíhají péct, pracující lidé, kteří jsou vytížení prací, ale i lidé, kteří jen chtějí obohatit své domácí pečení a zkusit něco jiného.
Martina: Cukroví peču pouze pro známé, tak že se domlouváme většinou osobně anebo zprostředkovaně přes další známé. Vloni jsem pekla asi pro osm lidí, letos už jich je patnáct.
Kdo Vás naučil péct?
Klára: Od mala jsem pekla s taťkou. On mě zasvětil do tajů kuchyně. Převážná část receptů jsou po mé prababičce a od jiných rodinných příslušníků.
Martina: Babička s mamčou, jak jsem už říkala. Učí mě péct dodnes, děláme vše společně.
Jaké cukroví máte nejraději Vy osobně?
Martina: kokosky
Klára: cornflakeové košíčky
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.