Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Napouštění Máchova jezera potrvá pět měsíců

Vodohospodáři začali před několika dny napouštět Máchovo jezero u Doks. K naplnění jezera dlouhého tři kilometry a širokého až 1,6 kilometru je potřeba pět měsíců. Letní sezona by tak příští rok neměla být ohrožena. Na podzim byla největší vodní plocha na severu Čech vypuštěna kvůli opravě hráze ve Starých Splavech.

Práce zatím pokračují, spíše s mírným předstihem, řekl dnes vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek. "Z hlavních prací je téměř dokončena provizorní hráz, která umožnila začátek napouštění, provedena je celá injektáž skalního podloží včetně tlakových zkoušek a dokončuje se vybourávání starého výpustního objektu," uvedl Pořízek. Výpustní zařízení se naposledy opravovalo před více než 40 lety a bylo už v havarijním stavu. Výstavba nového si vyžádá zhruba 27,6 milionu korun a umožní snadnější manipulaci s jezerem.

Máchovo jezero je pro Doksy klíčové z pohledu zájmu turistů. Někdejší Velký rybník je největším lákadlem této lokality. V roce 2004 platil v jezeře kvůli přemnoženým sinicím po celé léto zákaz koupání a rekreační sezona pak dopadla nejhůře v historii. I proto se nyní stavěla provizorní hráz z košů naplněných kameny, aby bylo možné na výpustním zařízení pracovat a zároveň se jezero mohlo už od prosince napouštět. Nové výpustní zařízení by mělo být postavené do konce dubna, kdyby se začalo napouštět až poté, jezero by se zcela jistě do léta nenaplnilo.

Zatímco vypouštění 6,3 milionu metrů krychlových vody trvá asi šest týdnů, k opětovnému naplnění jezera je potřeba pět měsíců. Napouští se od minulého čtvrtka. "Byl nastaven minimální zůstatkový průtok, který je cirka 150 vteřinových litrů a zbylá část vody, která přitéká, což je nějakých 400 až 500 vteřinových litrů zůstává v Máchově jezeře," dodal Pořízek. Při takovém přítoku by se podle něj jezero do pěti měsíců bez problémů naplnilo, jde ale o nadprůměrné hodnoty.

Podzimní vypouštění mimo jiné ukázalo, že se v rybníku daří chráněným škeblím i rakům. Ochránci přírody přenesli asi 10.300 škeblí a kolem 300 raků bahenních. Je to mnohem více než při předchozím vypouštění před šesti lety. Tehdy se podařilo nalézt jen jednoho raka a asi 3600 škeblí. Méně spokojení byli rybáři, kteří před měsícem vylovili odhadem jen asi čtvrtinu ryb žijících v jezeře, asi pět tun.

Napsala ČTK

Štítky Máchovo jezero, jezero, léto, Doksy, Česko, Máchův kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napouštění Máchova jezera potrvá pět měsíců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.