Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Naučná stezka na Rádle provede orchidejovou loukou

Slunečné počasí láká na výlety a kam jinam zamířit, než do přírody. Pohledem na krásné orchideje se teď můžete pokochat na Rádle, které obnovilo naučnou stezku procházející orchidejovou loukou.

„Nově byly položeny povalové chodníčky a nainstalovány tabule, ze kterých se návštěvníci dozvědí, o jak cennou lokalitu se jedná. Bez lidské péče by zcela jistě zanikla,“ popsal starosta obce Rádlo Miroslav Šikola. Naučná stezka prošla obměnou letos na jaře. Ještě koncem minulého roku se revitalizace dočkala celá louka.

„Bylo vybudováno několik přehrážek na místním zahloubeném potoce, které vzdouvají vodu a zajistí optimální vodní režim okolních luk. Byla také opravena stávající vodní tůň a vyhloubena jedna nová. Obě nyní slouží obojživelníkům k rozmnožování. Na jaře jsme tu pozorovali čolky obecné, ropuchy obecné a skokany hnědé,“ vysvětlil Václav Šrédl z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Ideální dobou na návštěvu orchidejové louky je právě toto období, kdy vzácný prstnatec májový a Fuchsův kvete. Kvůli jejich výskytu byla před dvaceti lety na zdejších mokřadech vyhlášena přírodní památka.

Štítky rádlo, odrchidej, louka, naučná stezka, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naučná stezka na Rádle provede orchidejovou loukou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.