Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Opravené lázně jsou stavbou roku Libereckého kraje

Stavbou roku Libereckého kraje 2014 jsou městské lázně v Liberci, v nichž od jara sídlí Oblastní galerie. Rekonstrukci a dostavbu zhruba za 380 milionů korun zajišťovala pro město Liberec pardubická společnost Chládek a Tintěra podle projektu liberecké kanceláře SIAL. Moderní stavba získala cenu architekta Karla Hubáčka.

U veřejnosti překvapivě nejvíc zabodovala rekonstrukce silnice z Malé Skály na Frýdštejn, řekl dnes mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.

Budova libereckých lázní byla postavena v letech 1900 až 1902 podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga, díky dotaci z evropských fondů prošla v minulých třech letech kompletní rekonstrukcí a přibyl moderní depozitář. Liberec získal galerii světové úrovně. Stavba je mezi 15 nominovanými na prestižní ocenění Stavba roku 2014, kterou už podvaadvacáté organizuje ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Nejlepších stavby Libereckého kraje byly dnes vyhlášeny právě v budově lázní. Osobností stavebnictví se stal architekt Jiří Suchomel. Ocenění v kategorii staveb občanské vybavenosti si odnesla budova libereckého science centra iQLandia a za nejlepší průmyslovou stavbu porota označila nové Membránové inovační centrum ve Stráži pod Ralskem. Získalo navíc i cenu za inovační použití technologií. I tyto stavby vznikly díky podpoře z evropských fondů a obě byly také mezi 65 přihlášenými do soutěže Stavba roku 2014. Na rozdíl od lázní se ale do užší nominace nedostaly.

I v letošním roce rozhodovala o jedné ceně veřejnost prostřednictvím internetu. "Hlasovala od 1. července do 31. srpna 2014, svůj hlas poslalo 1457 lidí, což je rekordní počet. Jsem ráda, že se obyvatelé kraje o soutěž zajímají. Podle výsledku je vidět, že si cení zejména dopravních staveb," poznamenala krajská radní pro rozvoj a předsedkyně poroty Ivana Hujerová. Pro zrekonstruovanou silnici z Malé Skály na Frýdštejn podle ní hlasovalo 610 lidí.

Soutěž o stavbu roku se letos v Libereckém kraji konala už podesáté. Kraj při té příležitosti vydal publikaci, která mapuje všechny ročníky. Zájemci se tak mohou seznámit s oceněnými stavbami i se všemi stavbami do soutěží přihlášených.

Napsala ČTK

Štítky lázně, Liberecký kraj, Stavba roku, Liberec, architekt, Karel Hubáček, SIAL, Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., soutěž, Jiří Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravené lázně jsou stavbou roku Libereckého kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.