Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oslavy ve znamení klaunských nosů a závěsných křesílek

Den plný klaunů. Pod tímto mottem proběhly v sobotu 20. září letošní Oslavy Ještědu. Od otevření unikátního vysílače a horského hotelu totiž uplynulo už 41. let. Kromě lákavých prohlídek hotelu včetně obnovených interiérů a jindy nepřístupných prostor vysílače, čekal na účastníky oslav program plný hudebních a divadelních vystoupení a další zábavy.

O tu se starali také všudypřítomní klauni. Pro koho je Ještěd srdeční záležitost, ten mohl přispět na nové čalounění slavných závěsných křesílek v horském hotelu.

Na vrchol zamířili lidé různě - lanovkou, historickým autobusem, pěšky, na kole, autoveteránem, ale třeba i s pivním sudem na zádech při 11. ročníku tradiční soutěže. Všechny nakonec spojil obdiv ke stavbě, kterou denně alespoň jednou zahlédneme, i když je zahalený v oblacích, tak víme, že tam nahoře někde je a vítá nás vždy, když se vracíme do Liberce, ať už odkudkoli.

Na Oslavách Ještědu se podílí Liberecký kraj společně se statutárním městem Liberec a dalšími partnery. Město Liberec také finančně přispělo na obnovu původního baru. Navracet interiéru hotelu Ještěd jeho původní podobu se již třetím rokem snaží spolek Ještěd 73.

„Postupná obnova interiérů objektu libereckého hotelu Ještěd je velmi pozitivním impulsem. Hotel totiž není unikátem jen jako stavba, ale má i unikátní interiéry, což návštěvníci po jejich obnově do původního stavu ocení o to víc. Angažování špičkových odborníků a autora původního návrhu vybavení architekta Otakara Binara je navíc zárukou kvalitní obnovy vybavení i dalších vnitřních prostor na Ještědu,“ komentoval přidělení dotace náměstek primátorky pro cestovní ruch Jiří Rutkovský. Ten také návštěvníky dopoledne na Ještědu přivítal společně s náměstkyní hejtmana Hanou Maierovou.

Úspěšný byl odpolední pokus o vytvoření nového rekordu v největším počtu dětí s klaunským nosem na nejvyšším místě. Na terase před horským hotelem v tisíci metrech nad mořem se jich nakonec shromáždilo 102.

Příznivce pyšného symbolu Liberce potěšila autogramiáda nové publikace „Ještěd 11x jinak“. Ve vestibulu hotelu si lidé mohli zavzpomínat s výstavou původního vybavení ze sbírek Severočeského muzea v Liberci nebo si v horní stanici kabinové lanovky prohlédnout strojovnu a výstavu o historii lanové dráhy. Pro děti byla v hotelu připravena kreativní dílna, kde tvořily magnety, butony nebo vlastní klaunskou čepičku.

Program oslav byl letos nově rozšířen i do areálu u konečné tramvaje v Horním Hanychově a zaměřil se hlavně na rodiny s dětmi. Děti si mohly na Beranově cestě vyzkoušet různé outdoorové aktivity a radost všem návštěvníkům udělaly i české regionální výrobky. Oslavy Ještědu zároveň probíhaly i ve městě. Nechyběly projížďky historickou tramvají a autobusem a do oslav se zapojil také Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, který veřejnosti otevřel vozovnu tramvají.

Napsal Jan Král

Štítky Ještěd, slavnost, hotel, interiér, horský hotel, Liberec, vysílač, Jan Král, Otakar Binar, Hana Maierová, Severočeské muzeum v Liberci, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy ve znamení klaunských nosů a závěsných křesílek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.