Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oslavy Ještědu se letos uskuteční v sobotu 20. září

Letošní ročník oslav Ještědu se uskuteční v sobotu 20. září. Tentokrát pod mottem „Den plný klaunů“. Kromě tradičního programu, kdy si budou moci návštěvníci prohlédnout jindy nepřístupné prostory vysílače a hotelu, sledovat 11. ročník vynášení sudů piva na vrchol, je na programu také výjezd autoveteránů na Ještěd.

Na Ještědu budou účastníky oslav provázet klauni, vystoupí divadelní a  hudební soubory, děti si budou moci vyzkoušet outdoorové aktivity i  kreativní dílnu a radost návštěvníkům jistě udělají i české regionální výrobky.

Příznivci unikátní stavby se mohou těšit na autogramiádu nové publikace „Ještěd 11x jinak“, ve vestibulu Hotelu a restaurace Ještěd si budou moci zavzpomínat s výstavou původního vybavení ze sbírek Severočeského muzea v Liberci nebo si v horní stanici kabinové lanovky prohlédnout strojovnu a výstavu o historii lanové dráhy.

„Letošní novinkou je rozšíření programu i do areálu u konečné tramvaje v Horním Hanychově a Beranovu cestu. Kromě stánků s regionálními výrobky zde budou připraveny různé aktivity pro děti, po jejichž úspěšném absolvování získají děti na vrcholu Ještědu malý dárek,“ láká Hana Maierová, náměstkyně hejtmana pro resort cestovního ruchu, památkové péče a kultury.

Program oslav Ještědu bude zároveň probíhat i ve městě. Zájemci se budou moci zúčastnit Dne otevřených dveří Dopravního podniku měst Liberce a  Jablonce nad Nisou ve vozovně na Rybníčku, projet se historickou tramvají do Hanychova a do Lidových Sadů nebo se seznámit s centrem Liberce trochu jinak, za doprovodu a výkladu odborného průvodce. Do oslav se zapojí i liberecké Severočeské muzeum a Oblastní galerie v  Liberci (Galerie Lázně).

Na Ještěd se návštěvníci dostanou několika způsoby. V provozu budou kabinová lanovka a sedačková lanovka Skalka, které u příležitosti oslav nabídnou slevy na jízdné a společnost BusLine, a.s., připravila pro návštěvníky přepravu historickými autobusy od spodní stanice kabinové lanovky k chatě Ještědka.

Liberecký kraj obdržel od sdružení Ještěd 73 žádost o finanční příspěvek na obnovu vybavení baru Hotelu Ještěd. „Konkrétně se jedná o repliky původních židlí, křesílek a stolků. Tento návrh bude v srpnu projednávat zastupitelstvo Libereckého kraje,“ dodává náměstkyně Hana Maierová s tím, že Liberecký kraj v minulém roce podpořil částkou 100 tisíc Kč rekonstrukci salónku na Ještědu. Toto vybavení bylo obnoveno ve spolupráci s autorem návrhu, architektem Otakarem Binarem.

Napsal Jan Král

Štítky Ještěd, slavnost, kabinová lanovka, Severočeské muzeum v Liberci, Hana Maierová, Liberec, Liberecký kraj, Jan Král, Otakar Binar, BusLine, Liberec XIX-Horní Hanychov, Beranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy Ještědu se letos uskuteční v sobotu 20. září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.