Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Palác Adria se v dražbě prodal za 17,5 milionu korun

Palác Adria v centru Liberce se dnes prodal v dražbě za 17,5 milionu korun. Vyvolávací cena jedné z nejhodnotnějších prvorepublikových staveb krajského města byla o šest milionů nižší. Znalec budovu se dvěma podzemními a šesti nadzemními podlažími ocenil na 15,2 milionu korun.

Dražby se dnes účastnilo šest zájemců, kteří složili jistinu. Cena se zvyšovala šestnáctkrát. Vítěz dražby odmítl dnes říci, jaké má se stavbou postavenou ve stylu art deco plány. Podle zkušených realitních makléřů je ale budova v dolním centru vhodná pro byty nebo kanceláře, pokud se vyřeší problém s parkováním. V jednom z minulých projektů se s vybudováním podzemní garáže počítalo, pro auta v ní mělo být přes 30 míst.

S výjimkou jedné prodejny v přízemí je dům na nároží ulic Rumunské a Boženy Němcové prázdný. Díky předchozí údržbě do něj sice nezatéká, i tak ale potřebuje rekonstrukci odhadem za desítky milionů korun. Střecha potřebuje generální opravu, v jednom patře jsou propadlé stropy a mimo provoz jsou plynové kotle a vzduchotechnika. Opravit se musí fasáda, okna, vnitřní rozvody a podlahy. Další úpravy záleží na využití objektu. Stále funkční je ale například jeden z prvních osobních výtahů ve městě a v interiéru se dochovaly i některé prvorepublikové prvky, třeba zárubně dveří.

Historie budovy sahá do roku 1880, kdy měla jediné podlaží. Současnou podobu získala za první republiky, kdy ji vlastnila italská pojišťovna. Přestavba z let 1927 až 1929 je považována za jedno z vrcholných architektonických děl Maxe Kühna. V minulosti bylo v suterénu kino Moskva, později Adria. V paláci byly restaurace, diskotéky a bary, prodejny a vyšší patra sloužily jako kanceláře a byty s terasami i jako luxusní klub pro pány. Poslední větší rekonstrukcí budova prošla v letech 1986 až 1991.

Napsala ČTK

Štítky Palác Adria, dražba, Liberec, Božena Němcová, Max Kühn, První republika, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Palác Adria se v dražbě prodal za 17,5 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.