Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pět historických skvostů obsadilo liberecké Forum

Srdce každého motoristického fanouška musí při návštěvě libereckého obchodního centra Forum zaplesat. Výstava k výročí 120 let motorismu ve střední Evropě nabízí takové skvosty jako Aero 1000 nebo třeba Aero 50. Cena takových automobilových dědečků je jen těžce vyčíslitelná.

„Výstava je orientovaná na automobily české provenience. Téměř všechny jsou jedináčky,“ vysvětlil organizátor výstavy Svatopluk Holata. Ten je zároveň předsedou představenstva Mobile muzea ČR.

Pasáž libereckého Fora obsadila pětice automobilových unikátů, kde je nejstarším Praga z roku 1908. Dva z vystavených kusů jsou dokonce na seznamu památek UNESCO.

Průkopníkem motorismu na území České republiky je právem označován liberecký baron Theodor von Liebieg. Ten byl nejen prvním vlastníkem řidičského oprávnění na našem území, ale i prvním majitelem automobilu.

„Liebieg si v roce 1893 přivezl do Liberce Benz Victoria. S ním jezdil po závodech. Kolem roku 1905 navíc inicioval výrobu automobilů v Liberci,“ doplnil Svatopluk Holata.

Cena vystavených historiků se na automobilových burzách pohybuje v desítkách milionů korun. Poslední výstavu doplnilo Bugatti, jehož cena se pohybuje kolem dvou milionů eur.

Štítky střední Evropa, Aero 50, Theodor von Liebieg, Česko, Liberec, Světové dědictví UNESCO, Bugatti Automobiles, Praga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět historických skvostů obsadilo liberecké Forum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.