Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po roční přestávce se ve Vratislavicích otevře Automuzeum

S pozměněnou expozicí se po roční přestávce otevře Automuzeum v areálu vratislavického pivovaru. Zaměří se na vozidla s motorem vzadu, která jsou nějakým způsobem technicky propojená s konstrukcí Volkswagenu Brouk, kterou vytvořil vratislavický rodák Ferdinand Porsche.

"Když v 50. letech měl brouk neuvěřitelné prodejní úspěchy po celém světě, tak jiné automobilky začaly uvažovat o tom, že by také vyvíjely auto podobné koncepce. I škodovka přešla na určitou dobu na motory vzadu," řekl za muzeum Milan Bumba. V expozici bude od dubna asi 20 aut různých značek vyráběných v 50. až 70. letech a miniexpozice traktorů. "Budeme tam mít jeden traktor Porsche a prototyp malotraktoru z 80. let, který nakonec mladoboleslavská Škodovka sériově nezačala vyrábět," dodal Bumba.

Muzeum bylo loni celou sezonu uzavřené kvůli výstavbě kotelny pro potřeby pivovaru. Kotelna je v jedné z hal, kde má muzeum vystavená auta. "Prášilo se a nebylo možné exponáty vystavit," konstatoval Bumba. Pro muzeum bude letošní sezona 11., za rok ho navštíví kolem 4000 lidí. V Liberci je ještě jedno muzeum zaměřené na auta, od loňského podzimu funguje v areálu výstaviště v centru města.

V kraji je dalších devět muzeí, například socialistické automobily jsou vystaveny ve Velkých Hamrech na Jablonecku, hasičskou techniku mají v Chrastavě u Liberce i Novém Oldřichově na Českolipsku a třeba vojenská technika je ve Smržovce u Jablonce.

Napsala ČTK

Štítky muzeum, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Ferdinand Porsche, Volkswagen Brouk, pivovar, Porsche, ŠKODA AUTO a.s., Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po roční přestávce se ve Vratislavicích otevře Automuzeum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.