Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Počet heren v Liberci brzy klesne pod stovku

Liberec se chystá zrušit dalších šest míst, kde je možné provozovat hazard. Město tím ročně přijde o dva miliony korun a počet provozoven klesne na 94. Novinářům to dnes řekl náměstek primátorky pro ekonomiky Jiří Šolc (Liberec občanům).

 

Hazard se stotisícový Liberec snaží vyhláškou regulovat od roku 2011, kdy bylo možné sázkové hry, loterie a další podobné hry provozovat na 154 místech. Za tři roky město zrušila 54 adres, kde bylo provozování hazardních her povoleno. Většinou ale šlo o místa, kde už žádná herna nebyla, a město tak předcházelo hlavně tomu, aby tam do budoucna opět vznikla. I z nyní navržených šesti míst ke zrušení se hazard neprovozuje na třech adresách.

Části opozice se takový přístup radnice nelíbí a navrhují razantnější postup. Změna pro Liberec se v minulosti neúspěšně snažila prosadit vyhlášku, která by vytlačila hazard z historického centra města, z bezprostřední blízkosti škol, zdravotnických a sociálních zařízení. Počet heren ve městě by tak klesl skoro o tři čtvrtiny.

Město se ale zatím bez peněz z hazardu neobejde. "Je velmi líbivé říci, že to uděláme, pak ale nebudeme mít prostředky k financování organizací a aktivit, jež nás zajímají," řekla už dříve primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). Část peněz z hazardu směřuje na podporu sportovních klubů, kultury, vzdělávání i do sociální oblasti. Podle Šolce hazard ročně do rozpočtu přináší asi 60 milionů korun.

Podmínkou pro provozování hazardu v Liberci ale je, aby na budovách, v nichž jsou herny, nebylo nic, co by lákalo k hraní. Z výkladních skříní a zdí proto museli provozovatelé odstranit reklamy, které obsahovaly herní a peněžní symboly, znaky výherních automatů nebo symboly karet. Dvě provozovny to odmítly respektovat, proto jsou mezi těmi, jež nyní vedení města navrhuje zastupitelům k vyřazení.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, hazardní hra, herna, Jiří Šolc, Martina Rosenbergová, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet heren v Liberci brzy klesne pod stovku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.