Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pocty hejtmana: Ocenění získal výtvarník i uznávaný lékař

Německý spisovatel, liberecký rodák Otfried Preussler včera in memoriam obdržel v Liberci ocenění Pocta hejtmana. Cenu dostávají významné osobnosti spojené s Libereckým krajem. Kromě Preusslera ji získalo dalších pět lidí - výtvarník, lékař, představitelka Sokolů, dlouholetý starosta obce a propagátor lidové tvorby.

Myšlenka na ocenění vznikla před lety při přípravě publikace věnované výrazným tvářím Libereckého kraje. Čestné uznání a zlatý dukát uděluje hejtman u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa. V uplynulých letech ocenění získalo už 48 osobností, mezi nimi autor horského hotelu Ještěd - architekt Karel Hubáček nebo horolezec Josef Rakoncaj, který jako jediný Čech zdolal dvakrát druhou nejvyšší horu světa K2. Letos odborná porota vybírala z 29 osobností, které navrhli občané.

Preussler, jenž zemřel loni v únoru v 89 letech, pochází z Liberce. Proslavil se hlavně jako autor dětských knížek, čeští čtenáři asi nejlépe znají Malou čarodějnici a Krabata (Čarodějův učeň). Další z oceněných, třiasedmdesátiletý výtvarník Jaroslav Bejvlje známý zejména jako návrhář svítidel. Jeho tvorba se objevuje po celém světě. Je také úspěšný se svými návrhy mincí a medailí.

Hejtman ocenil i Martina Chaloupku, jenž je v posledních letech spojený s Kryštofovým Údolím. Zejména jeho zásluhou má malebná obec u Liberce vyhlášený venkovní betlém s třímetrovými postavami, jediný vesnický orloj v zemi a nově i nezvyklou kašnu. "Hlavní město Evropské unie je Brusel a hlavní vesnice unie, což ví ale zatím málokdo, je Kryštofovo Údolí. Tak jsem si říkal, když má Brusel čurajícího chlapečka, proč bychom neměli my mít čurajícího voříška," řekl při odhalení kašny Chaloupka.

Za významný přínos v oblasti medicíny byl dnes oceněn jednašedesátiletý přednosta traumacentra liberecké krajské nemocnice Richard Lukáš. Pocty se dostalo i dvěma lidem za celoživotní zásluhy, starostka Sokolské župy Ještědské Vlasta Landová byla oceněna za přínos pro rozvoj sportu a práci s mládeží a starosta obce Bělá na Semilsku Vladimír Svoboda za rozvoj obce, pro kterou pracuje 60 let, od svých dvaceti. Starostou je od roku 1992.

Více informací naleznete zde.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Otfried Preußler, ocenění, Liberec, lékař, Liberecký kraj, Karel Hubáček, Josef Rakoncaj, Československo, Evropská unie, Brusel, Vladimír Svoboda, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pocty hejtmana: Ocenění získal výtvarník i uznávaný lékař  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.