Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Poplatky musí být v ceně, rozhodlo ministerstvo

Určitě to zná každý z vás. Stará televize dosloužila, kupujete novou a při platbě po vás chtějí o několik desítek korun více, než kolik je uvedeno na cenovce. Takzvaný recyklační poplatek může být jedna koruna i dvě stě korun. Podle sdružení dTest musí být teď nově uveden přímo v ceně produktu.

„Vyčleňováním recyklačního poplatku z ceny je spotřebitel uváděn v omyl a prodávající tak zhoršuje schopnost průměrného spotřebitele učinit informované rozhodnutí. Tento náš právní názor vychází nejen z českých právních předpisů, ale také z předpisů Evropské unie,“ popsal Lukáš Zelený ze sdružení dTest.

Právě proti oddělování recyklačního poplatku dlouhou dobu bojuje sdružení spotřebitelů dTest, kterému se nyní podařilo vyjednat podporu Ministerstva životního prostředí. Podle něho je prodávající povinen informovat spotřebitele o ceně tak, aby nevzbudil zdání, že cena je nižší, než jaká je ve skutečnosti.

„Podle našich informací nyní Česká obchodní inspekce informuje asociace podnikatelů a umožňuje jim změnu jejich webů. Poté začne důkladně vyžadovat správný přístup,“ dodává Lukáš Zelený.

Štítky peníze, poplatek, spotřebitel, Evropská unie, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česká obchodní inspekce, DTest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poplatky musí být v ceně, rozhodlo ministerstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.